#AbrilRomaní

Les dues primeres setmanes d’abril les dediquem a la commemoració del Dia Internacional del Poble Gitano, que se celebra el 8 d’abril. Cicle que pretén apropar, visibilitzar i promoure la cultura gitana: documentals, art, gastronomia, música i molt més. 


ART

1. Comencem el Cicle recordant la figura del'artista Helios Gómez, recomanant l'article escrit per Daniel Díaz Heredia, col·laborador de l'associació d’estudiants gitanos Rromane Siklovne, que ens detalla amb molta cura la figura de l'artista i activista. Podeu llegir l'article aquí. 

 

Per aprofundir una mica més en la seva vida, recomanem consultar la pàgina de l' Instituto de Cultura Gitana on hi trobareu un video tastet del documental dirigit per Pilar Tarova, sobre la vida de l'artista titulat 'Helios Gómez, tinta y munición'.

 

També us convidem a visitar virtualment una de les seves obres més destacades que es troba al MNAC, es tracta de l'0bra 'Evacuación'. Podeu veure-la aquí.

 

2. El Dia Internacional del Poble Gitano l'hem celebrat coneixent una mica més l'artista 'Selma Selman' i la seva obra. 

Selma Selman és una estudiant, artista i activista d’origen gironí que va néixer a Bihac, Bòsnia i Hercegovina el 1991. Treballa a l’Estat de Nova York i exposa i actua àmpliament a tots els EUA i Europa. La seva obra encarna les lluites de la seva pròpia vida i de la seva comunitat. Utilitza diversos mitjans de comunicació com la performance, pintura, fotografia i instal·lacions de vídeo.

 

Es defineix a si mateixa com artista d’orígens gitanos i no una artista romaní, una distinció subtil però crítica en la seva obra. 

S'inspira en la seva història personal, l’estil de vida de la seva família i el rerefons de què prové. Explorant temes del matrimoni infantil, el paper de la dona en la comunitat gitana i l’educació.En aquesta entrevista amb 'Roman Pativ' en parla en aquesta entrevista

L’objectiu de Selman és desglossar els prejudicis que essencialitza la seva comunitat al més baix denominador comú, diu ella, negant-los el dret a l’expressió pròpia. Recomanem que visiteu la seva web i us deixeu encantar per la seva obra.

 

3. Dins el Cicle volem recomanar el documental de 'Voces Gitanas''Samudaripen: El holocausto olvidado', que explica la història de persecució i extermini del poble gitano i ens fa reflexionar sobre l'antigitanisme d'avui.

Samudaripen (el holocausto olvidado) from Voces Gitanas on Vimeo.

Recomanem també l' article de Roman Pativ que dedica al documental i a l'associació.


MÚSICA

Us proposem que mireu un documental dels tants documentals que homenatgen la figura de Peret, el mestre de la rumba. En aquest
concretament, ens explica l’origen de la rumba catalana que ens fa viatjar fins a Amèrica Llatina. Aquí teniu l'enllaç per poder veure el documental: 
Peret i l'origen de la Rumba Catalana.


HISTÒRIA

Volem recordar i explicar l'origen de la data 8 d'abril, el Dia Internacional del Poble Gitano. El 8 d’abril es commemora la celebració del primer Congrés Internacional Gitano, celebrat a Londres el 8 d’abril de 1971.

Es van prendre tot un seguit de decisions molt importants referents als signes identitaris del poble gitano contemporani, Juan de Dios Díaz Heredia present al Congrés ens ho explica en aquesta entrevista que va oferir a La Fundició

Es va escollir com a himne la cançó 'Gelem, Gelem' de Jarko Jovanovic. Un tema que parla d'un dels episodis més traumàtics de la història contemporània del poble gitano, la persecució durant la II Guerra Mundial i la mort d’un gran nombre de gitanos a camps de concentració nazis.

 

La bandera es va definir com a pròpia aquella en què apareix una franja verda sota una franja blava, i amb una roda de carro al mig. El color verd simbolitza el terra, el blau es refereix al cel, i la roda de carro vol recordar els segles de pelegrinatge patits pel poble gitano.

El 8 d'abril se celebra arreu del món de múltiples formes, però amb la presència sempre d’un dels actes més especials i simbòlics: la cerimònia del riu. El llançament de flors al riu per part de les dones gitanes. El riu Besòs sempre ha estat present en aquesta celebració.


GASTRONOMIA

Volem compartir amb vosaltres el receptari 'Halar, cuina gitana a Catalunya' que forma part d’una de les accions que es duen a terme des del Pla Integral del Poble Gitano amb Fundació Alícia.

De tot el variat receptari 'Halar', hem triat el senzill i popular plat de de la 'Truita de fonoll', perque aquesta herba molt representativa entre la comunitat gitana i considerada un ingredient fraternal. Com més se’n mengi, i en més plats aparegui, més acaba formant part d’un gust patrimonial i més estimat esdevé per tota la comunitat. Consulteu la recepta aquí.

 

 

 

 

Compartir