Cafès literaris

CAFÈS LITERARIS: «NACIONS PERIFÈRIQUES, CULTURES SUBALTERNES» 

Dimecres, a les 19 h 
Entrada: 3 € (cal inscripció prèvia)
Activitat presencial i a través de Zoom. S'enviarà l'enllaç de connexió, a les persones inscrites, 30 minuts abans que comenci l'activitat.

Sovint reduïdes al folklore, a l’anècdota entranyable o a la mera singularitat d’un tot major, les expressions culturals dels subjectes polítics que conviuen en inferioritat de condicions amb les d’un altre acostumen a ser estudiades com allò altre enlloc de ser preses en consideració pel que són. I els seus productes literaris –com així la salut i el prestigi de la llengua pròpia– no se n’escapen. En aquest cicle ens aproparem a les nacions perifèriques o cultures subalternes a partir de tres ben properes: la catalana, la basca i la gallega.

Organitza: Ferran Muñoz i Tina Angrill en col·laboració amb la revista L’avenç

 

CULTURA CATALANA: DICCIONARI PER A OCIOSOS, DE JOAN FUSTER - INSCRIU-T'HI AQUÍ

2 de febrer

Aprofitant la celebració de l’Any Joan Fuster –en ocasió del centenari del seu naixement–, llegirem l’obra d’un dels escriptors i pensadors més importants del segle XX als Països Catalans. Especialment prolífic com a assagista, la força de la seva obra va depassar l'àmbit literari i va projectar-se sobre la vida cultural i cívica de tot els territoris catalanoparlants.

 

Anna Esteve Guillén, doctora i professora de Filologia Catalana a la Universitat d'Alacant

 

CULTURA GALLEGA: ARRAIANOS, DE XOSÉ LUÍS MÉNDEZ FERRÍN - INSCRIU-T'HI AQUÍ

23 de febrer 

Arraianos (1991) ens trasllada a la frontera difusa entre la Galícia interior i el nord de Portugal, territori de “meigas”, de pluja i del granit dels casalots pairals. En deu relats, Ferrín ens submergeix en el seu univers particular, inquietant com el núvol que de sobte cobreix els protagonistes d'aquestes històries. A Raia és la línia invisible que separa els habitants de Galícia i Portugal, terra plena d'història de contraban, lluites de poder, caciquisme i sotmetiment a les autoritats. 

Amb Antón Blanco Casás, Professor Lector de Llengua i Literatura Gallegues a la UB.

 

CULTURA BASCA. LOS PASOS INCONTABLES, DE RAMON SAIZARBITORIA - INSCRIU-T'HI AQUÍ

30 de març

La novel·la Hamaika pauso (1995) es desenvolupa en dos plànols, el que explica la detenció, la condemna i l'afusellament de Daniel Zabalegi, transsumpte d'Anjel Otaegi, afusellat el 1975; i el que, paral·lelament, aprofundeix en les alegries i tribulacions –o, altrament dit, en l'educació sentimental, literària i política– d'una generació que, en els darrers anys del franquisme, rondava els vint-i-cinc o trenta anys.

 

Amb Aritz Galarraga, crític, escriptor i professor de literatura basca.
Compartir