Cafès científics

CAFÈS CIENTÍFICS: VERTEBRATS, HUMANS I RESPOSTES A L’ENTORN

Dimecres, a les 19 h Entrada: 3 € (cal inscripció prèvia)

Els éssers vius responem als canvis de l’entorn, ja siguin a llarg termini o a més curt. Segons el tipus que es tracti aprofitem recursos i desenvolupem estratègies diferents, tant en l’entorn que trobem o que creem, en el qual la música ha jugat un paper notable al llarg de la història.

 

21 de setembre

EL SEXE DELS PEIXOS - INSCRIU-T'HI AQUÍ!

L’evolució dels sistemes sexuals dels animals és més dinàmica i complexa del que habitualment s’assumeix. Hi ha més diversitat de la qual estem acostumats i la condició d’un moment canvia amb més facilitat del que es creia. En els peixos, els sistemes sexuals poden determinar la resiliència de les poblacions enfront els canvis naturals i antropogènics.

Amb Susanna Pla, de l’Institut de Ciències del Mar - CSIC

 

 

19 d’octubre

LES SINGULARITATS DELS GRUPS HUMANS - INSCRIU-T'HI AQUÍ!

Identificar què ens fa humans i comprendre les bases genètiques de la nostra singularitat són qüestions d’interès i debat continu en biologia. Mitjançant les dades genòmiques podem detectar la petjada de la selecció natural adaptativa per identificar les adaptacions del nostre passat. Com es detecten aquestes singularitats? Amb Elena Bosch, de l’IBE, UPF - CSIC

 

16 de novembre

ELS EFECTES DE LA MÚSICA EN EL NOSTRE CERVELL. COM RESPONEM ELS HUMANS A LA MÚSICA - INSCRIU-T'HI AQUÍ!

Des de sempre la música ha estat en l’entorn dels humans, hi ha instruments molt antics. Ara, gràcies a les noves tècniques neurocientífiques, que ens permeten veure què passa dins del nostre cap en temps real, comencem a saber l’efecte que provoca la música al cervell i com s’organitza quan ens expressam amb ella. Cafè vinculat a la Setmana Bach. Amb Òscar Vilarroya, de la Unitat de Recerca en Neurociència Cognitiva (UAB)

 

14 de desembre

QUINES DIFERÈNCIES ENS FAN HUMANS? - INSCRIU-T'HI AQUÍ!

En estudiar els genomes dels primats, els nostres parents més propers, es pot avaluar l’evolució de les característiques específiques dels humans, no només anatòmiques sinó també adaptatives. Per a una millor comprensió de les diferències no només s’estudia la informació genètica, sinó com es modula i com es transcriu en humans i grans simis. Amb Esther Lizano, de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE-UPF-CSIC)

Compartir