#8 CNV
La culpa

La culpa és una emoció que la majoria de nosaltres coneixem bé, i és un indicador que hi ha algunes necessitats que no tenim cobertes. Se sol basar en la moral, en les normes i en les creences que estàn molt arrelades en allò que és bo o dolent, la base d'un sistema de dominació en el qual vivim. És un sistema que ens deshumanitza ja que no deixa espai per la vulnerabilitat, no considera que les persones sentim, desitgem, tenim por, que ens equivoquem...

La proposta de la Comunicació No Violenta (CNV) és sortir d'aquest sistema per, en comptes d'enfocar-nos amb allò que ens separa, enfocar-nos en allò que ens uneix; prendre consciència que tots/es tenim les mateixes necessitats. Necessitats que són universals i humanes. Culviant aquesta consciència trobem també una manera d'alliberar-nos de la culpa, una emoció que és altament nociva ja que ens allunya i ens desconnecta de nosaltres mateixes/os i de les demés. A més, no ens ajuda a cobrir les nostres necessitats.

La CNV ens ajuda a prendre consciència que són els nostres pensaments i la forma en la que parlem els que creen les nostres emocions, entre elles la culpa. Sabent que podem triar com pensem, podem reprogramar la nostra ment i començar a cuidar-nos des d'una mirada empàtica.

Una mirada enfocada en les necessitats que intentem cobrir, en comptes de desvalorar-nos culpant-nos. És un procés molt enriquidor que ens connecta amb la nostra essència i ens permet desenvolupar el nostre potencial autèntic intern, conectànt-nos amb allò que realment podem ser.

Buda deia:

Desde los pensamientos surge la palabra

Desde la palabra surge la acción

Desde la acción se desarrolla el hábito

Desde el hábito se crea el carácter.

Por ello pon cuidadosamente atención a tus

Pensamientos y sus caminos.

Y permite que nazcan desde el amor,

Con respeto a todo ser vivo

 

Proposta d'exercici

Pren consciència de com et parles inconscientment quan t'has equivocat, quan no has actuat de la manera en què t'hagués agradat fer-ho i, fixa't com aquest discurs interior t'afecta. Si ja tens una mica de pràctica amb la CNV pots intentar traduïr aquests judicis i retrets en necessitats i observar com això canvia el teu estat emocional.

Si vols saber més sobre la Comunicació No Violenta pots consultar la web: www.conectandoconarte.com

 

 

 

Compartir