Iniciació als ferments vegetals

L'art de fermentar és saludable, senzill i transformador, com aprenem als tallers de Marta Toledo i Àlex Pirla. Si encara no heu provat de fer ferments vegetals, ara és un molt bon moment per iniciar-vos en aquesta pràctica ancestral. Ens hem acostumat a un ritme de vida molt intens, de pressa i d’urgència. Això fa que ens exigim immediatesa en tot allò que fem: també a la cuina. Els processos de fermentació són lents, i poden ser una eina útil per reeducar-nos en la paciència mentre observem com el menjar es transforma en un nou aliment ple de vida, on els bacteris en són els protagonistes. Us convidem a preparar kimchee, un ferment tan popular que ha estat declarat patrimoni de la humanitat, amb la recepta que la Marta i l’Àlex utilitzen: 

Ingredients per a la pasta:
1.Xili fresc al gust (en qualsevol format que t’agradi: pebrot, bitxo…) 2.Xili sec al gust (en qualsevol format que t’agradi) 3.Alls al gust 4.Gingebre al gust
5.100 g de ceba tendra (només la part blanca) 6.
75 g de pebre vermell

Ingredients per a la base:
1.900 g de col xinesa
2.50 g de pastanaga
3.30 g de ceba tendra (només la part verda)
4.30 g de nap blanc
5.30 g de sal
2) Elaboració

Per a la base:
1. Piqueu, talleu i lamineu les verdures al vostre gust i barregeu-ho bé amb la sal.
2. Amasseu-ho fins obtenir la salmorra. Coleu-ho.

Per a la pasta:
1. Processeu tots els ingredients de la pasta, juntament amb la salmorra obtinguda de les verdures fins que aconseguiu una textura d'una salsa lleugera.
2. Ha de quedar prou picant de manera que us faci plorar els ulls si apropeu el rostre a la barreja.
3. Barregeu totes les elaboracions en un bol i ompliu-lo de la mateixa manera que amb el xucrut.
4. Al final, col·loqueu un tros de nap (o poma) perquè les verdures quedin sempre submergides.
5. Durant els 3 primers dies, caldrà que obriu 1 cop al dia el pot per facilitar la sortida de l'oxigen i pressionar les verdures contra la salmorra perquè les verdures segueixin quedant submergides.
6. Passats els 3 dies, el kimchi ja estarà preparat. Podeu reservar a la nevera o deixar fermentar una mica més si ho desitgeu.

Compartir