El Centre Cívic El Sortidor és un equipament sociocultural situat al barri del Poble-sec. Oferim una programació anual d’activitats culturals, d’espectacles infantils, itineraris i tallers.
El nostre projecte singular és A TAULA! Cicle de cultura i gastronomia. Un espai per a gaudir del món gastronòmic amb la programació de tallers i activitats culturals innovadores.
Horari: de dilluns a divendres de 8.30 a 22 h, dissabtes de 10 a 14 h i de 16 a 21 h i diumenges de 10 a 14h. Agost tancat.
Cada 29 d'abril celebrem el Dia Internacional de la Dansa, una data en què es vol donar a conèixer i acostar aquesta forma d’expressió artística a tota la ciutadania.
Enguany la celebrem ballant des de casa. Per promoure les manifestacions artístiques al voltant de la dansa, també compartim les propostes de les companyies de Balandra o que han col·laborat amb el centre dins de la programació d'arts escèniques:
NO SHOES ON THE DANCE FLOOR
No Shoes On The Dance Floor és una proposta participativa de Gemma Peramiquel a partir d'un solo de dansa. Es tracta d'una peça en construcció, gràcies a la interacció amb el públic, sobre les diverses formes en què ens comuniquem, tant verbal com físicament.
La Gemma ens convida cada dijous a participar en una acció setmanal a les xarxes socials. Ella publica l'acció dijous i fins diumenge tens temps per enviar-li un vídeo de 30 segons al següent email: noshoesonthedancefloor@gmail.com. El resultat d'aquesta creació col·laborativa es publicarà també setmanalment en forma de vídeo. Més informació al seu canal de Youtube.
A càrrec de Gemma Peramiquel, artista resident a Balandra (2018) en col·laboració amb amb Mateu Peramiquel, Noa Vax, Armando Erenas, Paula Giberga, Luis Castro, Vasiliki Legaki, 阮保衡.
CONVERSA BALLADA
La coreògrafa i pionera en dansa contemporània Sol Picó ens va apropar la seva passió per la dansa amb una conferència ballada al Sortidor. A través de la dansa i el moviment, ens vam endinsar en la seva trajectòria de vida personal i professional, i també vam descobrir el seu procés de creació artística.
El programa d'arts escèniques Atención obras de TVE es va fer ressó d'aquest espectacle, amb el que vam presentar la temporada de Balandra al 2017:
A càrrec de la Companyia Professional de Dansa Contemporània Sol Picó
FILLES D'EVA
Filles d’Eva presentava el seu treball de dansa vertical vertebrat sobre la poesia i el feminisme en el marc de la inauguració del BCN Improfest 2019. De la mà de tres poetesses de diverses generacions, com són Montserrat Abelló, Maria Mercè Marçal i Gata Catanna, sentim les mateixes (rei)vindicacions a través de tres cossos en suspensió i moviment a la façana del Sortidor:
A càrrec de Filles d'Eva, companyia resident a Balandra (2019)
SI SÓN ROSES, FLORIRAN
A partir del llibre Si són roses, floriran de Manuel de Pedrolo (1971), Gemma Peramiquel ens presenta aquesta peça en què dues persones intenten donar sentit a la seva vida enmig d’un ambient sòrdid i mesquí.
Aquesta obra va formar part de Balla'm un llibre, un projecte en què la dansa i la literatura es fusionen per celebrar Sant Jordi i el Dia Internacional de la Dansa a través de la presentació i interpretació a les biblioteques d'un cicle de coreografies basades en textos literaris.
A càrrec de Gemma Peramiquel, artista resident a Balandra (2018)
OLOR DE MENTA
Olor de menta és una peça de dansa i veu que dibuixa i envaeix un espai imaginat a partir de dos cossos que es posen al servei d'un collage de poemes escènics de Joan Brossa. Aquesta obra d'Emma Riba i Laura Alcalà (LaSúbita) també ha estat creada en el marc del projecte Balla'm un llibre, impulsat per l’Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya i s'hauria d'haver representat al festival Sismògraf d'enguany:
A càrrec de LaSúbita, companyia resident a Balandra (2019).
IN EXILE
Decideixo marxar. Apostar per una nova carta. Endinsar-me en la incertesa d'un lloc que m'és desconegut. El pensament gira entorn les idees, en espiral. L'angoixa ja és segona pell, em rento la cara i tot em sembla normal. No vull acostumar-me al No. Cada dia em rento les dents; és important que em cuidi les dents. Dins la maleta porto un parell de mudes.
A través de la dansa i la performance, In exile descriu la situació d'un Estat confús i repressiu, tant a nivell social, com polític i artístic, on els drets de la ciutadania estan retrocedint:
A càrrec de Psicoproject en moviment, companyia resident a Balandra (2018)
ARTIFICI NATURAL
Començo per observar el que realment està passant dins la quietud aparent. Em capbusso en un oceà de sensacions cada cop més subtils i alhora més palpables, amb el desig d’entregar-me tota sencera a les onades i al seu vaivé familiar. Començo a agafar inèrcia i, a mesura que passa el temps, me n’adono que cada instant, tot i semblar-se a l’anterior, amaga infinites possibilitats. Poc a poc, començo a dissenyar aquesta dansa, conscient que no ho faig tota sola:
A càrrec d’Emma Villavecchia Liebman, artista resident resident a Balandra (2017)
GIVE ME PROTEIN
Reflexió en clau d’humor sobre els estereotips del gimnàs, l’obsessió per la imatge, la idealització de l’estètica i la servitud del cos. Give me protein parla de la societat a l’època de les xarxes socials, aparadors de vides fictícies, de felicitat fingida, de banalització de les relacions i de necessitat d’acceptació. Què quedarà de tots nosaltres quan ja no hi siguem? Pols de proteïnes?
Kernel Dance Theatre va presentar aquesta obra a la plaça del Sortidor dins de la Quinzena de la Dansa Metropolitana en l'edició de l'any passat. Aquest enregistrament correspon a la representació a la Fira de Teatre al Carrer de Tàrrega:
A Càrrec de Kernel Dance Theatre, companyia resident a Balandra (2020)
Enguany hauríem d'haver celebrat el Dia Internacional de la Dansa al Sortidor amb la presentació de dues de les obres finalistes del Premi de Dansa de l’Institut del Teatre 2019. Aquests són les descripcions i els teasers de les dues peces:
MEOHADIM 0.1
La història personal de l’artista i de les seves cinc germanes li serveix al protagonista per reflexionar sobre com la distància afecta les relacions i els vincles familiars així com les experiències pròpies i les dels altres. A partir d’aquest pensament, l’autor traspassa aquesta vivència a les ballarines que l'acompanyen amb el cos i amb la veu per crear Meohadim expressant les emocions que van ser primordials per la composició d’aquesta obra.
A càrrec de Jacob Gómez Ruiz, finalista del Premi IT Dansa 2019
(Un)CERTAIN JOURNEY
(Un)Certain Journey ens transporta a una xarxa teixida de fils de vida, on la incertesa del viatge vital ens embolica, ens atrapa i ja no en podem escapar. Jellyfish és una exploració d'un indret fred, ple de plàstics i humid, tot i així no hi falten els somriures càlids.
A càrrec de Sivgin Dalkilc, finalista del Premi IT Dansa 2019
#BALLEMACASADID20
Davant la situació de confinament en què ens trobem, l'Associació de Professionals de la Dansa de Catalunya ha decidit organitzar una celebració del Dia Internacional de la Dansa online. I ja que passen la festa a les xarxes, en comptes d’un dia, proposen celebrar la dansa tot el mes d’abril!
Ens animen a viure el DID’20 des de casa, convertint les xarxes en una festa del moviment! Pengeu les vostres coreografies amb la música que més us agradi acompanyades del hashtag #BallemaCasaDID20. Tothom hi està convidat!