Biblioteca comunitària

Obrim un racó virtual de lectura perquè en moments com els que vivim ara són més necessàris que mai els valors i les pràctiques comunitàries. En aquest espai també trobareu llibres i textos per endinsar-nos en el món del cooperativisme i les iniciatives de l'economia social i solidària:

RETRATS DE LA BARCELONA COMUNITÀRIA

Retrats de la Barcelona comunitària és un llibre del periodista João França amb il·lustracions de Berta Aguilar, que recull les històries de persones de diferents barris de Barcelona que s’organitzen per construir col·lectivament una ciutat millor. 

Més informació i descàrrega

A més, Barcelona Llibres posa a disposició de tota la ciutadania altres llibres de descàrrega gratuïta en format digital per seguir llegint durant els dies en què ens hem de quedar a casa.


GESTIÓ COMUNITÀRIA DE LA CULTURA A BARCELONA

Quan parlem de gestió comunitària de la cultura, ens referim a una manera de fer cultura en què les comunitats locals s’impliquen en la producció i gestió de continguts. Comunitats que també participen activament en la governança de les pràctiques i els espais culturals i produeixen principis democràtics.

En aquest llibre de La Hidra Cooperativa i Artibarri ens presenten una cartografia del present i el futur d’aquest model, amb els valors, reptes i les propostes més rellevants que han anat sorgint en les converses i tallers amb tècnics municipals i amb diversos actors col·lectius que fomenten els béns comuns culturals.

Més informació i descàrrega


 CULTURA COOPERATIVA A BARCELONA

Les pràctiques cooperatives de la cultura estan conformant una nova onada de cooperativisme cultural. En quins sectors emergeixen les iniciatives barcelonines de l’economia cooperativa de la cultura? Quines de les seves pràctiques poden fer front als reptes culturals?

En aquesta guia de Coòpolis, l'Ateneu Cooperatiu de Barcelona trobareu recursos per a crear cooperatives culturals, ja sigui per a satisfer les necessitats econòmiques, socials i culturals de les persones que creen cultura, com per a experimentar altres formes de viure-la.

Més informació i descàrrega


INNOVACIONS CULTURALS I ECONÒMIQUES TRANSFORMADORES A LA CIUTAT DE BARCELONA

L’anàlisi de models econòmics emergents i de com s’estan relacionant amb noves modalitats de producció cultural obre un camp ampli d’innovació i experimentació. Què pot suposar per a la cultura de la ciutat? Com podem afavorir aquestes relacions i connexions?

La recerca Una nova economia per a una nova cultura combina l’estudi i la caracterització de la innovació cultural amb un procés creatiu en què han participat persones i entitats de referència de Barcelona.

Més informació i descàrrega


L'ECONOMIA SOCIAL I SOLIDÀRIA A BARCELONA

A Barcelona, més de 4.700 iniciatives socioeconòmiques s'inspiren en els valors de la cooperació, la igualtat i l'autogestió. Són l'expressió de l'economia social i solidària barcelonina i, al mateix temps, pràctica econòmica i moviment social.

A barris com Sants, Poble-sec, Poblenou, Porta o la Barceloneta, l'impuls de l'economia social i solidària s'articula de manera comunitària iniciant la vertebració dels barris com a ecosistemes cooperatius (el capítol Poble-sec: xarxes cooperatives per l'autonomia barrial va de la pàgina 139 a la 148).

El llibre d'Anna Fernàndez i Iván Miró, de La Ciutat Invisible, pretén radiografiar l'evolució i actualitat d'aquest moviment.

Més informació i descàrrega


 POBLE-SEC, CAP A UN BARRI COOPERATIU

Cooperasec va néixer l'any 2011 i treballa per a la construcció d'un barri cooperatiu al Poble-sec generant alternatives a l'actual sistema econòmic des de l'economia social i solidària, sostenible i comunitària.

A L'Altaveu del Poble-sec es feien ressó de la creació d'aquesta iniciativa al barri: "Cooperatives i projectes comunitaris van naixent al Poble-sec i es van sumant als que ja existeixen. L’economia social i solidària es presenta com una alternativa real de proximitat i permet generar xarxes de suport mutu".

Al web de Cooperasec podeu trobar textos i recursos tan útils com els següents:

El MAPASEC de l’economia comunitària de Poble Sec és un mapa de projectes d’economia social, solidària i cooperativa al barri, dividit per sectors i amb la seva ubicació. El podeu consultar i descarregar aquí

COOPERATIVISME I AUTOORGANITZACIÓ AL POBLE-SEC (1869-1939)

Aquest projecte de recerca històrica recupera la memòria sobre les pràctiques d’economia social i solidària i autoorganització al barri del Poble-sec, des dels seus orígens i fins l’inici de la dictadura franquista.

S'emmarca dins l’eix relat de CooperaSec, es va elaborar amb motiu del 150è aniversari del Poble-sec i ha estat desenvolupat per historiadores vinculades al barri: Arnau López Espinosa, Júlia Gutiérrez Ortiz, Layla Dworkin i Ricardo Pérez-Hita. Podeu descarregar-lo aquí.  

Compartir