Pollastre farcit al forn

Ingredients

  • 1 pollastre sencer de 2kg
  • 1/2kg de pastanaga
  • arròs basmati 40g per persona
  • 1 tomàquet
  • 1 cogombre
  • olives negres

Pel farcit:

  • 50g de panses
  • 50g de pell de taronja en juliana
  • 40g de prunes seques
  • 30 ml de suc de magrana
  • 250g de ceba
  • 10g de sal
  • 5g de sucre
  • 10g de mantega
  • 10g de pebre negre

Per la salsa de safrà

  • 4g de safrà en pols
  • 30ml d’aigua bullint

Per marinar el pollastre

  • Salsa de safrà
  • 100g de pebrot verd
  • 25ml de suc de llimona
  • 8g de sal
  • 7g de pebre negre
  • 150g de ceba

Per la salsa pel cruixent

  • 30ml de suc de llimona
  • 50g de mantega
  • 20ml de salsa de safrà
  • 8g de sal
  • 6g de pebre vermell picant

 

Preparació

  1. Preparem la salsa de safrà posant 4g de safrà en pols en 30ml d’aigua bullint i el deixem infusionar 30 minuts.
  2. Mentrestant renten el pollastre i l’eixuguem bé amb paper de cuina.
  3. Quan han passat els 30 minuts apliquem aquesta salsa al pollastre amb un pinzell.
  4. Preparem el marinat per al pollastre: a un bol afegirem 10 ml de la salsa de safrà, 100g de pebrot verd tallat longitudinalment i en tallades molt fines, 25ml de suc de llimona, 8g de sal, 7g de pebre negre i 150g de ceba tallada molt prima a rodanxes i després per la meitat. Ho barregem tot molt bé amb la ma com si l’estiguéssim pastant.
  5. Introduïm aquesta barreja a l’interior del pollastre i sota la pell. Li fem un bon massatge per totes les seves parts. Clavem un escuradents a les ales perquè quedin ben enganxades al cos del pollastre. El deixem al mateix bol tapat un mínim de quatre hores, millor si pot ser tota la nit.
  6. Pelem una taronja tenint cura de treure’n només la part taronja sense arribar a la part blanca, i la tallem finament en juliana.
  7. Posem a un cassó una mica d’aigua i quan bulli introduïm la juliana de taronja 2 minuts. Passat aquest temps la posem en aigua freda, repetim aquesta operació tres vegades.
  8. Posem una paella al foc amb 10g de mantega i 3g de sucre i fregirem la pell de la taronja fins aconseguir que quedi cruixent i reservem.
  9. Preparem el farcit: a una paella gran, primer afegirem una mica d’oli i quan estigui calent afegim la ceba fins que quedi daurada. Si hi ha massa oli una vegada la ceba s’ha caramel·litzat, el traiem, afegim les panses i les prunes, la sal i el pebre negre. Belluguem la barreja i anem saltejant. Ara afegim la pell de taronja que teníem reservada i continuem saltejant 4 minuts més, per últim afegim la pasta de magrana, saltegem molt bé i deixem refredar.
  10. Farcim el pollastre: traiem el pollastre del frigorífic i retirem tot el que li havíem introduït a dintre i entre la carn i la pell. Ara introduïm a l’interior una part del farcit i el tanquem amb escuradents per impedir la sortida del farcit. Lliguem els monyons de les potes amb un cordill de cuina amb el mateix propòsit i, per tal que quedi més bonic a l’hora de servir.
  11. Preparem la salsa per fer el pollastre més cruixent: a un bol posem la mantega a punt de pomada, i ho barregem molt bé amb la resta d’ingredients. Amb l’ajut d’un pinzellet pintem tot el pollastre pel davant i darrere sense oblidar les ales.
  12. Preparem el pollastre per al forn: preescalfem el forn a 180ºC. Mentre s’escalfa, a una safata de forn posem tot el farcit de marinar el pollastre, 50ml d’aigua i les pastanagues tallades en diagonal a trossos gruixuts. Situem el pollastre a sobre de tot perquè no es cremi. Introduïm la safata al forn i anem vigilant, quan passin 30 minuts, tornem a pintar el pollastre amb la salsa de mantega sense oblidar les ales i li donem la volta tornant a introduir-lo al forn. 30 minuts després tornem a repetir l’operació, i, si el pollastre és massa daurat, es pot tapar tot o una part amb paper de plata.
  13. Quan el pollastre estigui ben rostit i al ficar un palet de broqueta al pit no surti cap líquid ja està fet. El posem a una safata per decorar i el traurem a la taula acompanyat d’arròs basmati blanc “Txelo”, podeu veure la recepta al llibre Iran receptes i costums gastronòmiques.

Bibliografia

Quico Alsina i Ana Mª Briongos; IRAN receptes i costums gastronomiques. ISBN: 978-84-612-6751-4.

 

Webgrafia

Persian cooking, Persian food by Ashpazi

Easy Persian and Middle Eastern recipes

Recepta de Sara Rahimi

Compartir