Ingredients:
- 200ml (un got de llet)
- 3 ous
- 3 cullerades de sucre mitja branca de canyella
- un tros de pell de llimona procurant evitar el blanc
Elaboració:
- Coure la llet amb canyella i llimona fins que pugi, apagar el foc i reservar.
- En un bol batre els ous i afegir el sucre.
- Quan la llet estigui tèbia s'afegeix a la barreja anterior. L'escorça de llimona i el pal de canyella es poden retirar o no segons el gust de cadascú.
- Untar el motlle amb suficient sucre com per cobrir el fons i posar a foc lent. Conforme es vagi fonent, es va repartint pels laterals i el fons. Ull que no es cremi! El truc és apagar quan agafi el color caramel.
- Quallar el flam en un motlle untat amb sucre cremat durant mitja hora al bany Maria a 180ºC al forn, a l'olla a pressió (en aquest cas ben tapat el motlle) o en una olla normal. Al introduir un escuradents ha de sortir totalment net.
Variacions de la recepta bàsica:
Flam de pinya
Ingredients:
- Procedir igual que en el flam bàsic, però abans de posar la barreja de llet i ous folrar el motlle amb tallades de pinya natural o en almívar. Mentre el caramel estigui líquid s'aprofita per enganxar a el motlle.
- Cal aconseguir que es quedin enganxades a la paret de l'motlle, treballar en calent el caramel i deixar refredar abans d'abocar la barreja bàsica.
Flam de taronja
Ingredients per al caramel de taronja:
- 100 ml d'aigua
- La pell ratllada i el suc d'una taronja
- 200g de sucre
Preparació:
Posar tots els ingredients en un pot i deixar reduir a foc lent fins a la meitat. Com en el cas anterior l'important és que quedi un caramel pastós perquè les rodanxes de taronja es quedin enganxades en el fons i les parets de l'motlle del flam. Un cop aconseguit es procedeix com en el flam bàsic.
Receptes de Fran Guerola