Bicicleta, mobilitat i urbanisme feminista

Celebrem el Dia Mundial de la Bicicleta obrint un espai virtual sobre aquest mitjà de transport sostenible, net, eficient i ecològic que beneficia la nostra salut.

Aquestes setmanes diverses veus defensen que la bicicleta hauria de ser el vehicle prioritari pel desconfinament perquè la probabilitat de transmissió del virus és molt baixa, permet garantir les distàncies de seguretat així com els desplaçaments llargs per la ciutat.

Altres iniciatives també reclamen que s'augmentin els espais per a ciclistes i que es consideri la bicicleta com una forma de mobilitat quotidiana més enllà del seu ús com a element d'oci o esport. I que aquesta incorpori la perspectiva feminista, que posa la cura de les persones al centre de la vida.

Més informació:

 La ciutat després del coronavirus, una oportunitat per a l'urbanisme feminista i la reducció d'emissions

 La crisi, una oportunitat per moure'ns millor i adaptar l'espai públic

A continuació recollim algunes iniciatives que han sorgit durant el període de quarentena però també altres projectes que ja existien al voltant de la bicicleta, la mobilitat i l'urbanisme feminista i que han col·laborat amb el centre cívic en el passat:

RECUPEREM LA CIUTAT

Diversos col·lectius han iniciat la campanya Recuperem la ciutat per exigir un pla on es prioritzin les persones i la mobilitat socialment justa i ambientalment sostenible.

Al manifest, al que s'han adherit ja desenes d'entitats i milers de ciutadans i del que s'han fet ressò molts mitjans de comunicació, es reclama que cal replantejar les ciutats i que la bicicleta hauria de ser el vehicle prioritari del desconfinament:

Altres col·lectius ciclistes i feministes, entre els quals hi ha el Col·lectiu Punt 6, Cícliques o Ca la Dona, han publicat un manifest per una Barcelona amb carrers que prioritzin els vianants i ciclistes i que incorpori una perspectiva feminista.

Des de Bicicleta Club de Catalunya també proposen, a traves de l'urbanisme tàctic, la creació d’eixos bàsics urbans i de connexió interurbana per afavorir l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport; com a estratègia post COVID-19 per a prevenir el col·lapse en la mobilitat 


COL·LECTIU PUNT 6

Amb el Col·lectiu Punt 6 vam organitzar dues activitats al voltant de l’urbanisme i l’arquitectura del Poble-sec: una ruta pels espais públics del barri per reflexionar de manera comunitària sobre la percepció de seguretat, i després una diagnosi d'aquest espai assenyalant els elements que generen inseguretat i introduint elements per millorar-lo.

El Col·lectiu Punt 6 són una cooperativa d’arquitectes, sociòlogues i urbanistes que organitzen diferents projectes, accions i activitats, amb un objectiu: aconseguir que les nostres ciutats siguin més inclusives i que les pròpies persones que les habitem ens convertim en les especialistes dels espais que ens envolten.

Les dones poden transformar la ciutat des de l'urbanisme, segons el Col·lectiu Punt 6. Gràcies a les aportacions de l'urbanisme feminista, que proposa posar la vida de les persones al centre de les decisions urbanes, podem construir ciutats més habitables, aptes per a la vida quotidiana i centrades en les necessitats de tothom, com expliquen en aquest vídeo:

També participaven al programa Les dones i els dies de Catalunya Ràdio dedicat a l'urbanisme feminista

Ara han publicat Urbanismo feminista. Por una transformación radical de los espacios de vida, un assaig que reivindica un canvi de model: situar la vida quotidiana de les persones al centre de les decisions urbanes per transformar "les desigualtats que el sistema capitalista, patriarcal i colonial han reproduït".

A La Ciutat Invisible fan una ressenya molt completa del llibre editat per Virus Editorial amb llicència Creative Commons, que podeu descarregar aquí. Fa unes setmanes presentaven online el llibre al seu canal de Youtube:

 


LES CÍCLIQUES

A la tardor de 2018, el col·lectiu feminista Les Cícliques ens convidava a fer una pedalejada feminista i reivindicativa pel Poble-sec. Format per Amy Wildman, Eva Her i Mecha Copello, Cícliques posen la bicicleta al centre, com a vehicle de transformació social i de denúncia de les desigualtats de gènere

En els darrers anys, els moviments feministes han començat a reflexionar i treballar en l’àmbit de la mobilitat urbana ciclista, un fenòmen que s’estén de manera global per tractar de manera local les particularitats, els punts de contacte amb altres experiències similars i les repercussions i problemàtiques comunes d’incorporació massiva de les dones en bicicleta al trànsit de les ciutats.

El cicloactivisme transfeminista de Cicliques recull els fruits d’aquests treballs i la definició de nous espais per contribuir a una reducció de la bretxa de gènere, sumant forces i reunint recursos de col·lectius, associacions, clubs i persones que utilitzem la bicicleta a la ciutat com de la resta de col·lectius que utilitzen la bicicleta com a esport de carretera o muntanya i, fins i tot, les professionals del ciclisme.

Entrevista a Cícliques: "La bicicleta és el nostre motor"


DIBUJA Y PEDALEA

Dibuja y Pedalea és una comunitat de ciclistes i dibuixants que comparteixen il·lustracions a les xarxes socials sobre la seva gran passió: les bicicletes. A més, qualsevol persona pot enviar els seus dibuixos a través de Facebook i Instagram. 

Compartir