El Centre Cívic El Sortidor és un equipament sociocultural situat al barri del Poble-sec. Oferim una programació anual d’activitats culturals, d’espectacles infantils, itineraris i tallers.
El nostre projecte singular és A TAULA! Cicle de cultura i gastronomia. Un espai per a gaudir del món gastronòmic amb la programació de tallers i activitats culturals innovadores.
Horari: de dilluns a divendres de 8.30 a 22 h, dissabtes de 10 a 14 h i de 16 a 21 h i diumenges de 10 a 14h. Agost tancat.
Com serà el Poble-sec l'any 2030? Fa gairebé un any, s'estrenava Barricidi, un espectacle itinerant per diversos espais i carrers del Poble-sec que plantejava quin pot ser el futur a partir de les dinàmiques de gentrificació al barri, una problemàtica marcada pels desnonaments, l'assetjament immobiliari i l'actuació dels fons voltor, així com la pèrdua d’identitat dels barris populars de la ciutat.
L'obra, que va formar part de la programació del Festival Grec de Barcelona, és el resultat d'un procés en què el veïnat va poder aportar vivències, experiències i memòries del barri, per després introduir-les en tallers amb diverses disciplines artístiques, i finalment co-crear a partir de tot això una dramatúrgia dirigida per Jordi Pérez i Vero Cendoya, com explicaven en aquest reportatge.
Recuperem ara el documental Barricidi, que mostra el procés de creació comunitària de l’espectacle amb el mateix nom. Aquesta obra audiovisual està produïda per Trama SCCL i dirigida per Guillem Almirall:
Durant el juliol de l'any passat es va poder visitar al Sortidor una petita mostra amb materials de col·lectius i plataformes activistes com Som Paral·lel, La Fira o la Vida, Les 3 Xemeneies pel Barri o el Sindicat de Barri. Un d'aquests materials era un mapa desplegable amb punts, dades i històries sobre les lluites pel dret a la ciutat al barri del Poble-sec:
A Barricidi, el Sindicat de Barri del Poble-sec representava la resistència. "Són un grup d'homes i dones que s’han anat organitzant per crear un espai de suport mutu, un lloc on reunir les lluites de totes les generacions i col·lectivitzar els problemes d’habitatge, de cures, de feina… Una comunitat que vol fer visible totes les injustícies i situacions que estan invisibilitzades" explicaven al Zona-sec.
També durant el període de confinament, el Sindicat de Barri ha seguit teixint xarxes participant a la xarxa de suport mutu del Poble-sec, una iniciativa veïnal en què han participat més de 500 persones a través del grup de Telegram, i aportanten l’assessorament i recolzament a totes aquelles persones amb problemes per la crisi del coronavirus, ja sigui per situacions d’abusos laborals, per impossibilitat de pagament de l’habitatge (sigui lloguer o hipoteca) o per dificultat en el pagament dels subministres bàsics.
Amb altres col·lectius, com el Sindicat de Llogatersque ha presentat un conjunt de mesures per a defensar el dret a l'habitatge i protegir a milers de famílies afectades per la pandèmia, també han iniciat una vaga de lloguers perquè consideren insuficients les mesures adoptades pel Govern espanyol per als inquilins afectats per la crisi derivada de l'emergencia sanitària per la Covid-19.
Al programa de ràdio comunitària Radioactiustambé s'ha parlat molt del dret a l'habitatge al barri. Podeu recuperar els següents programes, centrats en aquesta problemàtica tan urgent: