Història del centre cívic Guinardó

Quatre pistes per descobrir el CENTRE CÍVIC GUINARDÓ

 

Propietari ferroviari

L'actual Centre Cívic Guinardó era un mas conegut amb el nom de Can Planàs o Can Planes i, abans, de Can Melis o Can Molins. Cap al 1870 el va comprar en Claudi Planàs i Armet, un barceloní que dirigia la la Companyia de Ferrocarril de Tarragona a Barcelona i de França. L'immoble, però, no tenia condicions per viure-hi còmodament i Planàs, tot i mantenir la propietat, es va fer una casa ben a la vora, Can Mascaró.


Un canòdrom amb piscina

La finca, que va anar passant de pares a fills, es va utilitzar com a viver de jardineria. A la dècada de 1930, però, hi van fer un canòdrom i també una piscina de luxe que era a tocar de l'avinguda Mare de Déu de Montserrat. El Canòdrom Club de Catalunya o Canòdrom del Guinardó es va fer molt popular. Va ser el primer de Barcelona amb una llebre elèctrica de reclam!

 

El primer centre cívic de la ciutat

Durant la Guerra Civil, la propietat va ser ocupada per milicians, per un equip de bombers i, acabada la guerra, per la Falange. Les instal·lacions esportives de la finca van esdevenir el Campo de deportes del Frente de Juventudes. Avui és el camp d'esports on juga el F.C. Martinenc. El 1978 l'Ajuntament de Barcelona va expropiar la finca i, el 19 de juny del 1982, l'antic Can Melis es va convertir en el primer centre cívic de Barcelona.

 

Creació multidisciplinària

Exposicions, tallers i activitats que tenne a veure amb la ciència, les arts escèniques i la creació artística i musical configuren la programació del centre. Una de les activitats més conegudes és la Mostra d'Art Jove Stripart, que des del 1995, cada estiu omple el centre amb les manifestacions d'art emergent més diverses.

Compartir