Canoa
Una mostra de fotografia de Gabriela Quinche

07/11/2019 > 04/12/2019
Preu: Activitat gratuïta

Canoa és un poble de la costa del Pacífic equatorià. Abans del boom turístic dels anys 90, era un poble de pescadors, però aquest ofici va decaure com a conseqüència de la nova economia que va atraure el turisme. Aquest impacte també va generar un creixement desordenat i incontrolat d’edificacions.

El 16 d’abril del 2016, Canoa va patir un terratrèmol de 7,8 graus, i aproximadament entre el 70 i el 80% de les edificacions es van esfondrar. Canoa encara viu un moment de transició pel repte que suposa subsistir enmig del desastre. D’una banda, representa una oportunitat per reconstruir el poble amb consciència i, d’altra banda, la desesperació dels habitants per tornar a reprendre la seva vida fa que es tornin a vulnerar les lleis de construcció.

Per a un poble amb tants recursos naturals, l’economia, el poder adquisitiu i la qualitat de vida són baixos i, tot i aquesta difícil situació, es percep una total tranquil·litat i harmonia entre la gent en la seva lluita diària per sobreviure.

L’estreta relació que mantenen les persones amb la natura i l’interès per les arquitectures comunes són la font d’inspiració d’aquest projecte. A través de la vida quotidiana dels seus habitants, i els llocs ordinaris i en construcció les fotografies expliquen una història.

Les imatges són petits mons que reflecteixen absència o activitat, evoquen esperança i buit. Cada una de les escenes reviu atmosferes que gràcies a l’acció humana cobren vida i agafen un sentit de lloc.

Aquesta mostra és un viatge al poble costaner i al seu entorn, un pensament perquè Canoa es continuï aixecant. I és, principalment, una reflexió personal sobre la pèrdua, que pot ser una experiència que condueix a la superació.

 

Gabriela Quinche (Ibarra, Equador). Fotògrafa graduada a l’Institut d'Estudis Fotogràfics de Catalunya. Compagina la seva feina com a fotògrafa freelance amb el desenvolupament de projectes personals amb els quals, a través de paisatges urbans, explora la identitat i la influència de l’ésser en el seu entorn.

 


ACTIVITAT PARAL·LELA

Mirades fotogràfiques, el paisatge i la comunicació.

Dijous 28 de novembre, a les 19.00 h.

A càrrec de la fotògrafa Gabriela Quinche.

Aquesta xerrada pretén mostrar un apropament al concepte de paisatge en l’àmbit de la fotografia, i a la dimensió comunicativa i emocional que els espais tenen sobre nosaltres com a habitants. És a dir, el paisatge com a identitat territorial.

Quan parlem de paisatge el primer que ens ve a la ment és una imatge de muntanyes plenes de vegetació, o d’un camp d’ametllers acabats de florir. Però el seu concepte va més enllà del que veiem. Paisatge no és tant la natura o el que contemplem, com el que construïm a partir d’ell.

Si no hi ha un observador, no existiria el paisatge. I és aleshores quan ens formulem la pregunta: ¿El paisatge es representa o es construeix?

 

On: Sala Jaume Valor

Web: http://gabrielaquinche.com/

Compartir