Evidència latència i transparència. Sobre la violència i la seva representació
Exposició col·lectiva comissariada per Luca Pagliari i Salvatore Elefante // Pheed.

autor © JuanRa García

05/03/2021 > 06/04/2021
Preu: Entrada lliure i gratuïta

Evidència latència i transparència. Sobre la violència i la seva representació és una proposta cultural que s'articula a partir d'un cicle temàtic d'exposicions i altres activitats, recíprocament vinculades, organitzades sota l'auspici del ICUB a tres centres cívics de la ciutat de Barcelona.

El primer capítol del cicle té lloc al Centre Cívic Guinardó, del 5 de març al 6 d'abril de 2021. A continuació serà el torn del Centre Cívic Pere Pruna, entre juny i juliol de 2021, i posteriorment del Centre Cívic Casa Elizalde, entre setembre i octubre de 2021.

Què és violència? És sempre una cosa explícita i deliberada? O pot amagar-se en fets aparentment no violents? Quines són les pràctiques, els processos i els límits de la seva representació? Quins són els seus efectes a la comunicació i, per tant, al funcionament de la societat?

Evidència latència i transparència, lluny de la pretensió d'abastar la totalitat d'un fenomen extremadament ampli i complex, s'enfronta a aquests – i altres – interrogants amb el propòsit de contribuir a fertilitzar el terreny en el qual es desenvolupa l'estudi de la violència.

A cada centre cívic s'hi presenta obra d'un reduït nombre d'artistes que remet tant a la dificultat de representar la part més oculta del fenomen de la violència, com a la redundància que caracteritza la seva representació corrent – o que suggereix l'existència de formes ulteriors de violència, inscrivint la qüestió en un context més ampli.

El projecte es concep com un assaig obert i interactiu, en el qual tenen una importància cabdal les activitats participatives (xerrades, taules rodones, tallers ...), el propòsit de les quals és estimular la reflexió i el diàleg, generar múltiples nivells de lectura, d'interpretació i de comprensió de la violència, per tal d'afavorir una consciència més profunda i crítica sobre un dels aspectes més tràgics – i al mateix temps aparentment inevitables – de la nostra societat.

En aquest capítol al Centre Cívic Guinardó podrem veure  les obres de diferents artistes: els retrats de nenes i nens engabiats, Vida en sociedad, de JuanRa García, Conditioned, una instal·lació de Bart Calero, i  dues peces del duo coreà-finlandès Nana & Felix que ens parlen dels prejudicis i estereotips en l'apariència física de les persones. També han participat els concept artists: Alba Fernandez, Alejandro García, Mariona Gispert, Sofiia Gnatenko, Sara González, Juan Huarte, Andrea Martín, Adriana Cristina Matos Leal, Josue Medrano, Nadia Moukrim i Adrián Salgado.

 


 - Divendres 26 de març a les 17.15h

Érase una vez… / Hi havia una vegada…

En aquest espectacle participatiu, pensat per a les famílies amb infants a partir de 3 anys, jugarem a imaginar i dibuixar les característiques dels personatges dels contes més o menys coneguts.

Acompanyats per una conta contes i uns artistes plàstics, i fent servir uns esquemes de base, tractarem de descriure i representar visualment els aspectes fisionòmics dels i les protagonistes dels contes que escoltarem.

Al finalitzar compartirem i compararem les imatges obtingudes, interpretant-les i comentant-les entre tots i totes.

L’objectiu del taller, a més de de fomentar la imaginació i la creativitat, és conscienciar els joves i els adults de la càrrega normativa i dels biaixos culturals que freqüentment acompanyen narracions i relats.

L’activitat ens permetrà reflexionar sobre les influències i les potencials conseqüències d’aquests elements en el desenvolupament personal dels individus, per exemple, en l’establiment de valors, la generació de prejudicis i la determinació d’expectatives i rols socials.

A càrrec de Umpa Lumpa i amb la col·laboració de: Agustina Brizuela, Mariona Gispert, Laura Luque i Adrián Salgado.

- Inscripcions

 

On: Sala Jaume Valor

Compartir