El Planetari Municipal de Barcelona és un dels més antics d'Espanya i el primer que va oferir activitats educatives per als centres escolars. Des de l'any 1972 el Planetari és a l'Escola del Mar, amb l'objectiu d'oferir recursos per facilitar el coneixement de l'univers i l'estudi de l'astronomia. El planetari consta de diferents projectors que permeten reproduir la posició i el moviment dels astres de manera que podem simular el cel que es veuria en qualsevol època de l'any, a qualsevol lloc concret de la Terra. La cúpula té incorporada una silueta a l'horitzó que simula els edificis i els trets geogràfics característics de Barcelona per facilitar l'orientació. Actualment s'hi desenvolupa un programa d'activitats per a educació infantil, primària, secundària i educació especial.

Xerrades d'astronomia

La intenció d’aquestes xerrades és donar a conèixer als ciutadans, de primera mà, quina és la feina que fan els professionals que treballen en diferents projectes relacionats amb l’astronomia i astronàutica. La vinculació temàtica de les mateixes prioritzarà els temes d’actualitat, per tal que els assistents puguin anar fent un seguiment de les notícies que vagin apareixent en premsa sobre el tema. Es posarà especial interès en fer-les amb un llenguatge assequible i comprensible per a tothom.

Tallers astronòmics

Pensats en un format de debat, on tothom pot preguntar i parlar sobre el tema tractat, els tallers astronòmics s’impartiran per Jaume Mas, el coordinador del Planetari Municipal de Barcelona, i estaran directament relacionats amb els continguts de la xerrada mensual, amb la finalitat d’aprofundir en determinades línies d’investigació i coneixement de l’astronomia.

SESSIONS DE PLANETARI

Us oferim la possibilitat de participar en sessions de Planetari en dies feiners i en horari de tarda, dirigits principalment a joves i públic adult. Les sessions poden ser temàtiques, on aprofundirem sobre algun objecte o fenomen astronòmic en concret, o bé sessions on us mostrarem el cel del mes i quins són els objectes que podem trobar-hi. -Públic general-

Sessions temàtiques al planetari

Sessions per a aprofundir sobre algun objecte o fenomen astronòmic concret.

Dissabtes d'astronomia en família: Visita al planetari

En aquesta visita al Planetari, pares, mares i infants aprendreu com trobar les principals constel·lacions visibles del mes. Us sorprendran les històries i aventures que amaguen, i també farem un repàs sobre el nostre Sistema Solar.

Dissabtes d'astronomia en família: Taller astrofamiliar

En aquest taller, pares, mares i infants haureu d'aprendre conceptes bàsics de les constel·lacions i els planetes del Sistema Solar, que us anirem explicant durant el taller. Amb aquesta informació haureu de superar alguns reptes, on la col·laboració familiar serà fonamental. Ho aconseguireu?


CURS D'ASTRONOMIA "LES CONSTEL·LACIONS DE LA PRIMAVERA i ESTIU"

Del 3 d'abril al 8 de maig de 2024, els dimecres de 18 a 19.30h. En els mesos de primavera, el cel ens mostra un bon nombre de constel·lacions que amaguen alguns secrets en el seu interior, siguin en forma de mitologia o amb objectes astronòmics que ens ajuden a entendre com funciona l'univers. En aquest curs farem un repàs de les principals constel·lacions de primavera i estiu, i aprendrem a localitzar-les en el cel gràcies al Planetari. No calen coneixements previs.