MONOGRÀFIC: BARCELONA DISTRICTE CULTURAL

BARCELONA DISTRICTE CULTURAL

Aquests darrers mesos de l’any, us volem anunciar una molt bona notícia per l’equipament i per a tot el veïnat. L’ICUB (Institut de Cultura de Barcelona) ha inclòs al Centre Cívic la Sagrera-“La Barraca” dins del circuit de programació del Barcelona Districte Cultural. Que vol dir això? Doncs que tindrem l’oportunitat de rebre i programar 2 obres teatrals destacades pel barri i amb entrada lliure per a tothom: “OCAÑA, REINA DE LAS RAMBLAS” (teatre musical) i “PINTAMÚSICA” (teatre infantil/ nadons).

IMPORTANT: Per motius de protocol COVID, les activitats de Barcelona Districte Cultural del CC La Sagrera, s’acullen provisionalment aquesta tardor al Casal de barri Torre de La Sagrera (c/ Berenguer de Palou, 64-66. Metro La Sagrera)

 

“OCAÑA, REINA DE LAS RAMBLAS”, Cia Òpera de Butxaca & Nova Creació / BCN DISTRICTE CULTURAL

Teatre Musical Dissabte 31 d’octubre, a les 18:30h, al Casal de barri Torre de La Sagrera

Quan Barcelona era gris, ell es vestia de colors i es passejava per la Rambla: amunt i avall, avall i amunt, amb un ventall que s’obria i es tancava al compàs dels seus tacons i d’una faldilla que pujava i baixava per deixar veure a qui hi volgués mirar que no amagava res. Ocaña era Ocaña. I tenia la força que només tenen aquelles persones que s’atreveixen a ser qui són, sense amagar-se de res ni de ningú i cantant-ho amb una veu desafinada que es deixava l’ànima a cada cobla i el cor a cada quadre.

Ocaña, Reina de les Rambles, va ser una figura icònica de la Barcelona de la Transició, de la Barcelona dels “canalles”, d’una època que proven de recuperar espectacles com el que ha escrit i dirigit Marc Rosich i que interpreta Joan Vázquez. Un homenatge a la figura d’aquest defensor de les llibertats (les del col·lectiu LGTBI, que, aleshores, encara ningú havia batejat així) i per recordar moments de la seva vida amb imatges que l’evoquen, anècdotes que el ressusciten i músiques que ens el tornen tan present com quan passejava Rambla amunt i avall amb el seu ventall, els seus talons.

JOSÉ PÉREZ OCAÑA (1947-1983), Ocaña a seques per a quasi tothom, va néixer a Cantillana (Sevilla) el 1947 i el 1971, amb 24 anys, va arribar a una Barcelona que encara vivia els temps grisos del franquisme. Ocaña, pintor de parets i de quadres plens de verges naïfs; Ocaña, actor i cantant desafinat de cobles en què es deixava l’ànima i la veu que ni tenia ni volia tenir; Ocaña, anarquista i activista, homosexual que mai va entrar a l’armari, performer i histriònic, personatge i persona... queer abans que ningú s’inventés la paraula, va ser un dels personatges més icònics de la Barcelona que volia posar color a la mort de Franco i cridar ben fort que una altra ciutat de colors era possible.

Ocaña, barceloní d’adopció, mai va renunciar a Cantillana: allà hi va néixer i hi va morir. Durant les festes de Carnestoltes de l’any 1983, Ocaña es va fer una disfressa de sol i les bengales que ell mateix s’havia cosit al vestit van calar foc a la roba i el van portar a l’hospital amb unes ferides que el van matar. Però la seva figura no va morir i seguirà brillant en espectacles com Ocaña, Reina de las Ramblas.

Direcció d’escena i dramatúrgia: Marc Rosich

Direcció musical, arranjaments i composició, i guitarra: Marc Sambola

Actor cantant: Joan Vázquez

Organitza: ICUB /Bcn Districte Cultural, CC La Sagrera “La Barraca” i Casal de barri Torre de La Sagrera Públic: jove i adult

IMPORTANT: Per motius de protocol COVID, les activitats de Barcelona Districte Cultural del CC La Sagrera, s’acullen provisionalment aquesta tardor al Casal de barri Torre de La Sagrera (c/ Berenguer de Palou, 64-66. Metro La Sagrera).

Entrada lliure, places limitades. Cal inscripció prèvia online aquí.

 

 

“PINTAMÚSICA”, Cia Viu el teatre / BCN DISTRICTE CULTURAL Teatre nadons (0-4 anys)

Dimecres 11 de novembre a les 17h., al Casal de barri Torre de La Sagrera

Pintar la música, dibuixar els sons, viatjar amb els colors i els ritmes d’estació en estació, sentint la calor, acolorint el fred, dibuixant com cauen les fulles o escoltant com creixen les flors. Pintamúsica és un viatge als sentits que juga amb uns sons que són com carícies i amb uns colors i unes formes que semblen sortir de la boca d’un saxofon... Aquest és un viatge pensat per despertar en els més petits (s’adreça a nens de fins a quatre anys) la passió per descobrir tot allò que les arts (les pictòriques, les escèniques, les musicals...) poden aportar a la nostra vida, tota la bellesa que ens poden regalar, tota la calma que ens poden oferir, tota la saviesa que vessen i que ens ha d’ajudar a formar-nos i a créixer. Tres actors-músics-cantants a l’escenari dibuixen amb els seus instruments, amb les seves mans, amb les seves veus, un quadre que ens remet a les línies fermes i els colors purs dels quadres de Joan Miró mentre ens fan viatjar, dia rere dia, mirada rere mirada, so rere so, per una natura i un paisatge que van florint i morint al llarg de l’any, un passeig que compta amb l’ajut (inestimable) de Vivaldi i les seves Quatre estacions.

Autores: Berta Ros, Gisela Juanet i Lorena Lliró

Intèrprets: Berta Ros / Núria Gomez, Raul Viana / Hector Canós / Marcel·lí Bayer i Lorena Lliró/ Cris Organitza: ICUB /Bcn Districte Cultural, CC La Sagrera “La Barraca” i Casal de barri Torre de La Sagrera Públic: Nadons de 0 a 4 anys

IMPORTANT: Per motius de protocol COVID, les activitats de Barcelona Districte Cultural del CC La Sagrera, s’acullen provisionalment aquesta tardor al Casal de barri Torre de La Sagrera (c/ Berenguer de Palou, 64-66. Metro La Sagrera).

Entrada lliure, places limitades. Cal inscripció prèvia online aquí.

Compartir