“OCAÑA, REINA DE LAS RAMBLAS”, Cia Òpera de Butxaca & Nova Creació / BCN DISTRICTE CULTURAL
Teatre Musical

Divendres 21 de maig
De 18:30 a 20

21/05/2021
Preu: Gratuït

Quan Barcelona era gris, ell es vestia de colors i es passejava per la Rambla: amunt i avall, avall i amunt, amb un ventall que s’obria i es tancava al compàs dels seus tacons i d’una faldilla que pujava i baixava per deixar veure a qui hi volgués mirar que no amagava res. Ocaña era Ocaña. I tenia la força que només tenen aquelles persones que s’atreveixen a ser qui són, sense amagar-se de res ni de ningú i cantant-ho amb una veu desafinada que es deixava l’ànima a cada cobla i el cor a cada quadre.

Ocaña, Reina de les Rambles, va ser una figura icònica de la Barcelona de la Transició, de la Barcelona dels “canalles”, d’una època que proven de recuperar espectacles com el que ha escrit i dirigit Marc Rosich i que interpreta Joan Vázquez. Un homenatge a la figura d’aquest defensor de les llibertats (les del col·lectiu LGTBI, que, aleshores, encara ningú havia batejat així) i per recordar moments de la seva vida amb imatges que l’evoquen, anècdotes que el ressusciten i músiques que ens el tornen tan present com quan passejava Rambla amunt i avall amb el seu ventall, els seus talons.

JOSÉ PÉREZ OCAÑA (1947-1983), Ocaña a seques per a quasi tothom, va néixer a Cantillana (Sevilla) el 1947 i el 1971, amb 24 anys, va arribar a una Barcelona que encara vivia els temps grisos del franquisme. Ocaña, pintor de parets i de quadres plens de verges naïfs; Ocaña, actor i cantant desafinat de cobles en què es deixava l’ànima i la veu que ni tenia ni volia tenir; Ocaña, anarquista i activista, homosexual que mai va entrar a l’armari, performer i histriònic, personatge i persona... queer abans que ningú s’inventés la paraula, va ser un dels personatges més icònics de la Barcelona que volia posar color a la mort de Franco i cridar ben fort que una altra ciutat de colors era possible.

Ocaña, barceloní d’adopció, mai va renunciar a Cantillana: allà hi va néixer i hi va morir. Durant les festes de Carnestoltes de l’any 1983, Ocaña es va fer una disfressa de sol i les bengales que ell mateix s’havia cosit al vestit van calar foc a la roba i el van portar a l’hospital amb unes ferides que el van matar. Però la seva figura no va morir i seguirà brillant en espectacles com Ocaña, Reina de las Ramblas.

Direcció d’escena i dramatúrgia: Marc Rosich

Direcció musical, arranjaments i composició, i guitarra: Marc Sambola

Actor cantant: Joan Vázquez

 

Entrada lliure.

Cal inscripció prèvia a partir de 15 dies abans aquí: https://cutt.ly/ml98Wth

Organitzador de l'activitat: ICUB /Bcn Districte Cultural, CC La Sagrera “La Barraca”

On: Centre Cívic La Sagrera "La Barraca"
Adreça: c/ Martí Molins, 29. Metro La Sagrera

Inici d'inscripció: 06/05/2021
Fi d'inscripció: 22/05/2021

Compartir