HISTÒRIA

De caserna a Centre cívic

Una antiga caserna de la Guardia Civil que va quedar desocupada a principis del segle XX ha cedit el seu espai a un gran complex d’equipaments, entre els quals un dels centres cívics més nous de la ciutat nascut amb la missió de desenvolupar el coneixement col·lectiu i promoure la socialització al barri de Navas.

 

Orígens agraris

Fins al segle XIX-XX, el territori que avui ocupa el barri de Navas estava format per terres de conreu que pertanyien a l’antic municipi de Sant Martí de Provençals.

El barri, travessat per la Meridiana, era originàriament part dels barris del Clot i de La Sagrera, però els esforços dels veïns han conferit al barri una personalitat pròpia.

El 1944, l’Obra Sindical del Hogar va construir sobre una antiga bòvila les Cases del Governador, anomenades així perquè van ser inaugurades pel governador civil del moment, Antonio de Correa y Veglison.

 

Arriba la Guardia Civil

Aquell mateix any 1944 es va construir, enmig dels camps encara per urbanitzar, una Caserna de la Guardia Civil amb habitatges i un centre de formació d’agents. En aquell temps, encara no existia la Meridiana.

El 1969, la caserna es va convertir en seu de la Subagrupación de Tráfico de Cataluña y Aragón i, per tal d’instal·lar-hi els tallers i les unitats mòbils, es van construir dues plantes subterrànies que avui són un aparcament.

Fins a 130 famílies d’agents de la Guardia Civil van arribar a viure en aquelles instal·lacions.

 

Els atemptats d’ETA

Un cotxe bomba va esclatar prop de la caserna l’abril del 1987 i va causar la primera víctima mortal d’ETA a Catalunya: Joan Fructuoso Gómez.

El juny d’aquell mateix any 1987, es var produir l’atemptat de l’Hipercor, també reivindicat per ETA.

Tots dos atemptats van influir en la decisió de la Guardia Civil d’abandonar la caserna, que va deixar de funcionar l’any 2003.

L’Associació de Veïns de Navas va reclamar la conversió de la caserna en equipaments públics per al barri.

La Caserna de la Guàrdia Civil es va enderrocar finalment l’any 2007.

 

Nous equipaments

El Patronat Municipal de l’Habitatge de Barcelona va construir el 2012, en el solar de les antigues casernes,  una illa d’equipaments amb dos blocs.

A la planta baixa i a la primera planta d’un d’aquests edificis s’hi va obrir el Centre Cívic Navas, que va ser inaugurat l’1 de desembre de 2012.

L’illa també acull habitatges, una escola bressol i la seu de l’Associació de Veïns de Navas.

El projecte va ser executat per l’equip ONL, Nogué, Onzain López Arquitectes, que el 2013 va rebre de l’Associació de Promotors Públics de Sol i Vivenda el premi a les Millors pràctiques en habitatge protegit per la integració d’usos diversos en un mateix conjunt.

L’any 2013 s’acorda donar el nom de Joan Fructuoso Gómez, mort en l’atemptat de l’abril del 1987 contra la caserna, a la sala d’actes del Centre Cívic, un gran espai de 200 metres quadrats.

El Centre Cívic compta en total amb dotze sales entre l’aula d’informàtica, el taller de cuina, sales de reunions, aules polivalents, etc que sumen 1.300 metres quadrats dividits en dues plantes.

És un centre dedicat a la cultura i la participació on s’hi fan tota mena d’activitats: exposicions, tallers, conferències, concerts, espectacles familiars i fins i tot cicles de cinema.

Compartir