ARGUMENTABCN. LA POR AL SEGLE XXI

La Xarxa de Centres Cívics de Barcelona enceta la segona edició del nou programa de debat. Aquesta primavera, experts en diferents àmbits compartiran la seva mirada crítica i experta al voltant del concepte de la por i les incerteses al segle XXI des de diversos punts de vista.


Entre els quatre centres cívics participants s’han traçat cinc línies principals de reflexió amb les quals dibuixar el polièdric món de les pors: les que provoca el nou món digital, les associades al desenvolupament de la ciència, com surten expressades a les arts, les generades per la relació amb l’alteritat o les creades des dels àmbits de la comunicació.

Amb les setze sessions, dinàmiques i participatives, es vol apostar per plantejar aquestes qüestions amb formats diversos i propers. Per aquest motiu, es vol fomentar la implicació activa dels assistents i la col·laboració
amb agents i entitats que actuen als territoris dels centres cívics que oferiran les trobades.

 

Els Centres Cívics participants som: 

CC Casa Golfrich

CC Torre Llobeta

CC Vil·la Florida

CC Navas

 

Totes les activitats son gratuïtes amb inscripció.

 

INFORMACIÓ INSCRIPCIÓ XERRADES DEL CC NAVAS

Les inscripcions a les xerrades de Navas estan OBERTES i es poden fer Online AQUÍ o presencialment a la recepció del centre.

 

Les xerrades que acollirem al Centre Cívic Navas son:

 

ELS MONSTRES ANIMATS

Dimecres, 20 d'abril a les 19h

El món audiovisual està ple de monstres, tant en el sentit literal com en clau metafòrica. Des dels monstres clàssics que revitalitzen iconografies pròpies de l’àmbit de les llegendes i la literatura, fins a les representacions dels temors i les angoixes contemporànies, es traçarà un itinerari a través de múltiples propostes que faran evident la polisèmia d’aquest imaginari.

María Adell
Crítica de cinema, docent i investigadora Doctorada en Teoria, Anàlisi i Documentació Cinematogràfica (UPF), imparteix classes a l’ESCAC i a la UB. Escriu crítica cinematogràfica al diari Ara i col·labora en altres mitjans com Rockdelux o So Film. Ha escrit sobre estrelles cinematogràfiques, actors i actrius, representacions femenines al cinema i la televisió, cinema espanyol i cultura popular.

Modera: Marta Piñol Doctora i professora d’Història de l’Art (UB) És professora del Departament d’Història de l’Art (UB), on va cursar la llicenciatura, el màster i el doctorat. També ha impartit classes a l’ESCAC, a la UIC i a la UOC. La seva especialitat és el cinema, la fotografia i la direcció artística, i la seva línia de recerca gira al voltant de les interrelacions del cinema i les altres arts visuals. 

 

LES XARXES SOCIALS I LA POR DE SER INVISIBLES

Dimecres, 27 d'abril a les 19h

Les xarxes socials i la por de ser invisible Les xarxes socials generen dinàmiques d’exposició personal que alguns converteixen en una forma d’expressió individual i d’altres en una forma de promoció professional a través de la seva “influència” a les xarxes o bé per altres motivacions. La pressió de ser visibles i la por de no ser-ho actuen sobre tota la societat. Què diu això com a construcció de la pròpia personalitat i com a comunitat? Hi ha alternatives a l’obligada visibilitat digital?
Liliana Arroyo Moliner
Doctora en Sociologia i investigadora de l’Institut d’Innovació Social d’ESADE Experta en transformació digital i impacte social. Actualment investiga quin impacte social tenen les eines digitals en la manera de fer, de sentir i de relacionar-se. Escriu a l’Ara i El Periódico, entre d’altres, i ha col·laborat a RAC1 i TV3. Recentment ha publicat Tú no eres tu selfi: 9 secretos digitales que todo el mundo vive pero nadie cuenta (Editorial Milenio, 2020).

Modera: Ramon Sangüesa Doctor en Intel·ligència Artificial i Aprenentatge Automàtic Professor de llenguatges i sistemes informàtics (UPC) i coordinador docent de la nova carrera d’intel·ligència artificial (UPC). Antic director del Data Transparency Lab, del desenvolupament d’aplicacions a la Fundació i2Cat des de la seva creació i fundador i primer director d’innovació de Citilab. Té una llarga trajectòria en projectes d’innovació social i divulgació de la tecnologia. 

 

LA POR DELS PERIODISTES A L'HORA D'EXERCIR 

Dimecres, 18 de maig a les 19h

Les democràcies modernes han atorgat sovint als mitjans de comunicació la categoria de quart poder, al costat de l’executiu, el legislatiu i el judicial, en referència a la seva capacitat d’influir en els afers col·lectius. Si la informació és poder, com s’intenta controlar el que s’explica? A quines pressions i dificultats s’enfronta el periodisme per complir amb el seu deure d’informar de manera veraç, lliure i plural a la ciutadania?

Carme Verdoy
Periodista. Coordina i edita l’Observatori Mèdia.cat, impulsat pel Grup de Periodistes Ramon Barnils. Durant set anys va ser editora del diari digital local Fetasantfeliu, de Sant Feliu de Llobregat. També ha fet ràdio: va presentar sis anys el magazín radiofònic diari a Ràdio Desvern i abans va treballar a RAC1, a informatius.


Laura Aznar Llucià
Periodista i sociòloga. Sòcia i redactora del digital Crític. Col·labora amb altres mitjans de comunicació com TV3, Catalunya Ràdio, RAC1 i Cadena Ser i exerceix de professora consultora al Màster de periodisme de dades de la UOC. Coordinadora de la revista Feminismes, guardonada amb el premi Montserrat Roig.

Modera: Marta Ballesta Periodista. Llicenciada en Humanitats (UAB) i Periodisme (UPF), màster de Món Àrab i Islàmic (UB) i postgrau en Direcció de Comunicació i Imatge Corporativa (UOC). Com a periodista ha treballat a Catalunya Ràdio, iCat FM, RNE - Ràdio 4 o la XTVL i actualment a Betevé. També ha exercit en el tercer sector i en el desenvolupament i comunicació de diversos projectes culturals, especialment entorn de l’art urbà.

 

LA TRANSPARÈNCIA EN LA INVESTIGACIÓ CIENTÍFICA GENERAL CONFIANÇA?

Dimecres, 25 de maig a les 19h

Com es fa la recerca que hi ha al darrere dels medicaments? Com es decideix que un fàrmac es pot comercialitzar? Per què s’investiguen fàrmacs per a unes malalties però no per a unes altres? Hi tenim res a dir, la ciutadania? Aquesta conversa explora el procés d’investigació biomèdica i les anomenades eines de recerca i innovació responsables, que tenen l’objectiu de fer-la més transparent i participativa.

Rosina Malagrida
Llicenciada en Química (UB), màster en Comunicació Científica (Londres, Regne Unit) i postgrau en Comunicació Estratègica (ESADE). Responsable del Living Lab de Salut d’IrsiCaixa. Cocoordinadora del Barcelona CaixaResearch Living Lab, Hospital Germans Trias i Pujol i experta en la recerca i innovació responsable (RRI). Té com a objectiu contribuir a transformacions sistèmiques en paral·lel als canvis en el sistema d’R+D, fent-les més obertes, inclusives i transdisciplinàries per tal d’aconseguir solucions d’alt impacte per a reptes socials complexos.


Jordi Surrallés
Director científic de l’Institut de Recerca de l’Hospital de Sant Pau i de l’IIB Sant Pau, catedràtic de Genètica (UAB), director del Màster de genètica assistencial de la UAB, consultor del Servei de Genètica de l’Hospital de Sant Pau i cap de grup al CIBER de malalties rares.


Modera: Toni Pou Escriptor, físic i periodista especialitzat en ciència. Coordina el suplement de ciència del diari Ara i és autor dels llibres Si un dit assenyala la lluna (Anagrama, 2021) i On el dia dorm amb els ulls oberts (Empúries, 2011), guardonat amb el premi Godó de Reporterisme i el premi Prisma al millor llibre de divulgació d’Espanya. Codirigeix el Postgrau en comunicació científica (UVic) i és cofundador de l’empresa de divulgació científica Eduscopi.

 

 

 

Compartir