DORADO presenta: José Ángel Carmona, cante Rafael Rodríguez, guitarra

Dijous 14 d'octubre a les 19h

Preu: Accés per Invitació amb reserva prèvia

José Ángel Carmona (Los Palacios y Villafranca, Sevilla, 1977), és el continuador d’una gran dinastia flamenca. Des de molt jove va començar a tocar la guitarra flamenca amb el seu oncle avi, el mestre Manolo Carmona, qui va acompanyar a grans figures com Antonio Mairena, Pepe Marchena i Joselero de Morón. Fill de Juanito el Distinguido, José Ángel és un cantaor d’una gran projecció. Amb una veu poderosa i rodona, és un dels cantaores imprescindibles para bailaores de la talla de Rocío Molina o Joaquín Grilo. Després de forjar-se una sòlida trajectòria cantant per a bailaores (el 2012 fou guardonat a la Bienal de Flamenco de Sevilla com el millor cantaor d’acompanyament al baile), José Ángel Carmona va saber aprofitar aquell període per conèixer tots els secrets del cante atrás i iniciar una carrera com a solista mesclant avantguarda i tradició. Destaca també per saber tocar molt bé la mandola i el baix elèctric.

El 2002 guanya un concurs amb el premi de enregistrar el seu primer disc en solitario, Yaharí (Villamúsica-Universal Music/2002), un disc produït per en Gonzalo García Pelayo i que va comptar amb la col·laboració del guitarrista José Antonio Rodríguez. El 2005 participa a la banda sonora de la pel·lícula ¿Porque se frotán las patitas?, del director Álvaro Begines, amb artistes com Carmen Linares, Raimundo Amador o Tomasito. El segon disc en solitari fou Lunares pa tu vestío (El Pescador de Estrellas/2006).

Ha participat a diversos espectacles de Joaquín Grilo, El Mistela, Rocío Molina, Olga Pericet, Juan de Juan, Belén Maya, Javier Latorre, Pastora Galván o amb guitarristes com Paco Peña i Pedro Sierra. També ha treballat a l’espectacle Flamenco para Traviata del dramaturg Salvador Távora i La Cuadra de Sevilla.

L’any 2010 participa al disc Lencería Fina, firmat per Pepe Begines & Carmona (Nuevos Medios/2010), un disc-homenatge al poeta Carlos Lencero. El seu tercer disc en solitari, amb el títol de Casa de Esquina, compta amb la producció dels guitarristes Juan Requena i Pedro Sierra, i hi col·laboren destacats artistes com Manuel Parrilla, Diego del Morao, Bernardo Parrilla, Joaquín Grilo, Juan José Amador o José Valencia. El seu últim treball discogràfic, Por Los Rincones va rebre molt bones crítiques, és un treball depurat on fa un desplegament de facultats expressives molt notable.

Vindrà acompanyat d’un vell conegut dels socis i simpatitzants de El Dorado, el fantàstic guitarrista sevillà Rafael Rodríguez, (1957). Rafael ha acompanyat a les figures més destacades del flamenco, es va estrenar amb Mario Maya, l’hi ha tocat a Bernarda de Utrera, Sordera de Jerez, Pepa de Benito o Gaspar de Utrera. Es va formar amb el guitarrista Andrés Vázquez, de l’escola de Niño Ricardo. Ha estat acompanyant a grans bailaoras com Belén Maya o Rocío Molina molts anys i en definitiva, és requerit pels seus companys de professió perquè saben que ell aporta sempre un plus de qualitat als escenaris. Va estar al tablao Los Gallos 18 anys i això es nota. Fa fàcil el que és difícil, suma sense fer-se notar i quan ha de destacar ho fa amb unes formes personalíssimes i inconfussibles. Ni una falseta, ni un acord innecessaris, amb un toque just i precís que sempre enlluerna la feina dels seus companys. A la Bienal de Sevilla de 2008 va obtenir el Giraldillo al Acompañamiento i ha presentat dos espectacles propis: Guitarra mía, a Nimes (2017) y Dejándome llevar, per a la Bienal de Sevilla de 2018

Compartir