#4 CNV
El poder

 Marshall Rosenberg, el doctor en psicologia que va crear la Comunicació No Violenta, va analitzar diferents cultures i societats i les seves respectives formes de comunicació amb l’objectiu d’entendre des d’on es genera i com es promou la violència. Va arribar a entendre que la violència es genera en sistemes de dominació: una entitat o persona, amb més força i/o accés als recursos vitals, domina a les altres persones, dictant les lleis i normes que defineixen el que està bé i el que està malament, el que està acceptat i el que no ho està. Es crea un sistema basat en judicis morals, i, sobretot en dictadures, arbitraris, sovint acceptats com a veritats immòbils, que no tenen en compte les necessitats de les persones

La Comunicació No Violenta ens ofereix una forma de relacionar-nos que ens permet sortir d’aquest sistema de dominació en el qual s’utilitza el poder sobre les persones per passar a un sistema en el qual unim el nostre poder amb les persones, empoderant-nos junts.

Això és possible gràcies a una mirada empàtica i conscient que considera les nostres necessitats, universals i que ens fan humans, com a energia de vida i motor dels nostres actes i anhels. 

Amb el focus en les necessitats deixem de destacar les diferències i de comparar per començar a ressaltar el que tenim en comú. També ens abstenim de formes de comunicar que impliquen retrets i amenaces, càstigs i recompenses o la culpa, que generen tant de patiment.

La CNV ens convida a abandonar tots aquests mecanismes, sovint inconscients, que ens divideixen en persones superiors i inferiors, en persones que valen més i d’altres menys, generant un dolor profund, a vegades molt danyós i destructiu i altres vegades generador d’encara més violència.

La invitació és començar a pensar en termes de necessitats humanes, en termes que consideren la nostra vulnerabilitat, les que consideren que algú pot sentir, témer, enyorar, trobar a faltar…

Acabaré amb una cita de Rumi, poeta Sufi:

“Més enllà del bé i el mal hi ha un lloc. Allà és a on ens trobem”

Proposta d’exercici

Per començar a allunyar-te dels judicis morals et convido a observar el teu discurs interior i com respons als estímuls que se’t presenten al llarg del dia. Què t’estàs dient? Et jutges a tu i a la resta de persones? 

Per connectar amb l’observació “neutral” intenta descriure interiorment algunes situacions que presencies, intentant prescindir de qualsevol paraula i expressió que qualifiqui o valori aquestes situacions i/o accions. Si vols apuntar les teves observacions, observa’t a tu també: quines són les meves dificultats?, quan m’és més fàcil?, com em sento registrant el que succeeix d’aquesta forma?, hi ha alguna cosa més que em cridi l’atenció?

Si vols saber més sobre la Comunicació No Violenta, pots contactar-me o consultar la meva web: annette@conectandoconarte.com - www.conectandoconarte.com  

 

Compartir