MODERNISME: ENTRE L'AMOR I L'ODI (EN LÍNIA)
SORTIDA CULTURAL EN LÍNIA

Dissabte
De 11 a 13 h

03/10/2020
Preu: Activitat gratuïta amb inscripció prèvia

 
El crític d’art Francesc Fontbona creu, amb raó, que el Modernisme ha anat esdevenint “una mena de paraula màgica dins de la cultura catalana”, i que “hi ha qui l’hi ha acabat concedint, sense proposar-s’ho, un carisma especial, com d’emblema patriòtic, absolutament excessiu i desproporcionat”  I, tanmateix, ens equivocaríem si penséssim que sempre ha estat així, i ens sorprendria llegir articles de gent entenimentada com Carles Soldevila, Josep Pla o Manuel Brunet demanant, per exemple, l’enderroc del Palau de la Música per considerar-lo una aberració arquitectònica. Aquest exemple és l’iceberg d’una manera de pensar clarament antimodernista que va influir decisivament en el pensament català entre els anys vint i cinquanta.

Entremig de les relacions d’odi i d’amor desfermades al llarg del temps, el Modernisme té una història que no sempre és fàcil de datar.

Darrera les centenàries façanes modernistes de l'Eixample hi trobem el nom de les famílies de la burgesia barcelonina així com dels arquitectes més destacats. Un bon exemple són les tres cases de l'anomenada "mansana de la discòrdia", al Passeig de Gràcia entre els carrers Consell de Cent i Aragó. Aquí, tres dels grans arquitectes del Modernisme, Lluís Domènech i Montaner, Josep Puig i Cadafalch i Antoni Gaudí, van construir-hi una casa per a les famílies Lleó Morera, Amatller i Batlló respectivament.
Sens dubte Barcelona és la ciutat europea on el modernisme té una presència més gran en la fisonomia i la personalitat de la ciutat.

 

Activitat gratuïta. Places limitades. Cal inscriure-s’hi prèviament a partir de dimarts 28 de juliol

Inscripcions en línia

Inici d'inscripció: 28/07/2020
Fi d'inscripció: 03/10/2020

Compartir