Dissenyar mons reals. Taula rodona: Dissenyar mons reals
Activitats d'hivern

Foto de: Blanca Callen

Dimecres
De 19 a 20.30 h

05/02/2020
Preu: Gratuït (Cal inscriure's en línia)

Cicle d’activitats al voltant de l’exposició 'Victor Papanek: la política del disseny'. Museu del Disseny de Barcelona.

Del 13 de gener al 5 de febrer

Si Barcelona és una ciutat del disseny, quina força té el disseny davant les variables ambientals  i socials a les que s’enfronta? Com podem fer servir el disseny amb responsabilitat? El Museu del Disseny presenta a Barcelona Victor Papanek: La política del disseny, la primera gran exposició a la nostra ciutat del qui és considerat un referent indispensable del disseny crític. L’exposició inclou propostes crítiques del disseny contemporani internacional que posen en discussió el seu llegat.

En paral·lel a l’exposició,  els centres cívics Pere Quart i Vil·la Urània presentaran el programa“Dissenyar mons reals”a partir d’una lectura dels principals conceptes amb els que treballa Victor Papanek per obrir un marc de pensament crític sobre els imaginaris de l’exposició, com ara el disseny, l’ecologia, la sostenibilitat, la utopia, la transformació social, la precarietat, la cooperació i el dret de les minories. “Dissenyar mons reals” proposa tallers gratuïts i espais de pensament crític, per esbrinar juntes quines eines podem aprofitar i com reformular-les des d’un present divers.

Victor Papanek (Austria 1923 - EEUU 1998) va ser un dissenyador, teòric i educador, figura clau de la segona meitat del segle XX, la influència del qual és encara vigent. Va criticar l’orientació del disseny a la venda de productes, tot assenyalant la manca d’una reflexió seriosa sobre els objectes i les imatges. Reclamava de la professió una responsabilitat social i una preocupació real sobre qui necessita les millores que el disseny pot oferir. En conseqüència va dirigir els seus esforços als problemes ambientals i a la millora de les condicions de vida de persones i grups socials discriminats. Per una tasca tan ambiciosa va haver de desenvolupar noves metodologies, basades en la co-creació per incorporar tant els coneixements de les usuàries finals com de professionals d’altres disciplines. Va difondre les seves experiències en diversos llibres, entre els que destaca Dissenyar per al món real, un títol polèmic que amb els anys ha esdevingut el més llegit en la matèria.

Taula rodona: Dissenyar mons reals

A partir dels processos i resultats dels tallers, reflexionarem i discutim juntes què en podem fer col·lectivament del llegat de Papanek i de la disciplina del disseny Aquestes dues sessions estaran dinamitzades per Mónica Rikić, una artista que treballa amb noves tecnologies i també és programadora creativa, i la investigadora i mediadora cultural Jara Rocha especialitzada en cultures materials i co-fundadora del grup de recerca Objetologías. El procés realitzat al Centre Cívic Vil·la Urània es presentarà al Centre Cívic Pere Quart i viceversa, generant un transvasament d’experiències.

 

Podreu realitzar les inscripcions en línia a partir del 22/01/2020

[Inscripció en línia AQUÍ]

 

Professor/a: Lucca Carruba, director d'Ars Games, i Jara Rocha, investigadora i mediadora cultural

On: Centre Cívic Vil·la Urània
Adreça: c/ Saragossa, 29

Telèfon: 93 706 12 95
Email: informacio@vilaurania.net

Compartir