52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

12 xerrades per aprofundir en el #8M

Diversos centres civics
27/02, 04, 05, 06, 11, 12, 14, 19, 20 i 10/04/2024
  • Divulgació

Aquestes propostes ja han passat

Parlem d’invisibilització, salut, història i reivindiquem noms propis

A les envistes del Dia Internacional de les Dones, des de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona destaquem 12 xerrades i conferències que fan reflexionar, que reivindiquen dones que també han fet història o d’aplicar el feminisme a la medicina i la ciència. Aquestes:

 
Tota dona adora un feixista: Sylvia Plath, vida i escriptura
CC Can Clariana Cultural
27/02 – 19.30 h

L'escriptura de Sylvia Plath va capgirar la literatura del seu temps en barrejar-se amb la vida. Amb la seva poesia marcadament confessional o la seva novel·la d’elements autobiografics La campana de vidre, Plath va ampliar els límits del que és literari i les fronteres entre els gèneres. Aquesta xerrada vida i escriptura dialoguen per veure fins a quin punt la pròpia experiència és generadora de literatura i de quina manera la ficció poètica desdibuixa els marges de la ficció autobiogràfica.

 
Els drets sanitaris en l’embaràs, el part i el postpart
CC Vallvidrera – Vázquez Montalbán
04/03 – 18.00 h

Coneixes els teus drets sanitaris de quan s’interactua amb el sistema de salut? Aquesta conversa posa especial èmfasi en la salut amb perspectiva de gènere i de drets humans. A càrrec de Marta Busquets, veïna de Vallvidrera i especialista en dret de gènere i salut.

 
Dones invisibilitzades a la història
CC Can Castelló
04/03 – 18.00 h

Amb l’objectiu de generar un espai de debat i reflexió al voltant de la invisibilització de les dones en la història, es raonarà sobre la seva aportació a la societat. A càrrec de PIAD.

 
Clara Wiech-Schumann
CC Cotxeres Borrell
05/03 – 18.30 h

És difícil imaginar una figura més misteriosa, a la música del segle XIX, que Clara Wieck-Schumann. Dona que ha influït en tota una generació de músics amb les seves composicions, interpretacions i, sobretot, amb la seva personalitat i presència artística. La conferència aprofundeix en la vida i obra d’aquesta extraordinària artista.

 
L’educació de la dona a través de la història
CC Can Deu
06/03 – 11.00 h

L'educació de la dona al llarg de la història ha estat una lluita marcada per desafiaments i triomfs. Des de figures com Hipàtia fins a Marie Curie, exemples destacats subratllen la importància de l'educació per aconseguir el canvi i la igualtat de gènere.

 
Parlem de sexoafectivitat
CC l’Elèctric
06/03 – 17.30 h

Una tarda on parlarem de diferents aspectes relacionats amb les relacions, l’amor romàntic o el sexe, desmuntant creences i mites per construir vincles sans. Mitjançant activitats participatives i dinàmiques socials experimentarem i aprendrem, lluny de tabús i pressions externes mutiladores.

 
Les reines de l’època ptolemaica
CC Navas
06/03 – 18.30 h

L’arribada d’Alexandre el Gran va suposar un canvi en la política i la vida a Egipte, que va continuar tenint faraons però grecs. Un altre dels canvis va ser el paper de les dones en la política. Des de regents a faraó, es donaran a conèixer algunes de les reines destacades, en especial Cleopatra VII. A càrrec de la doctora en Història, especialista en Egiptologia i membre de la Missió Arqueològica a Oxirrinc (Egipte), Núria Castellano i Solé.

 
El biaix de gènere a la ciència
CC Vil·la Urània
11/03 – 18.00 h

La presència o absència d'una perspectiva de gènere pot influir en la formulació d'hipòtesis, la recopilació de dades i la interpretació dels resultats a la investigació científica? En aquesta activitat s’explora i analitza el mètode científic. També es veu com els biaixos de gènere poden afectar la diversitat i l'equitat a la comunitat científica i de quina manera es tradueixen en una manca de representativitat en els resultats científics.

 
Grècia. La tragèdia de ser gyné
CC Can Verdaguer
12/03 – 19.00 h

A la tragèdia i al mite, el destí sempre s'acarnissa amb les dones gregues. Històries com les de Cassandra, Medea o Jocasta, no són només simples creacions mitològiques o literàries, sinó que ens serveixen per endinsar-se en la societat profundament misògina on es van originar. Resseguint aquests personatges universals, doncs, es fa una aproximació crítica al que es considera les arrels de la nostra civilització.

 
Britney Spears: gimme more!
CC Albareda
14/03 – 18.30 h

Mite sensual, estrella caiguda en desgràcia, ídol de masses o supervivent? La periodista musical Montse Galeano explica què hi ha darrere de totes les maneres d’entendre l’estrella pop del segle XXI per antonomàsia, Britney Spears. Es parla de dinàmiques i xarxes familiars, del triomf entès des d’una perspectiva capitalista, la feminitat pop i el poder del fenomen fan. Tot això acompanyat d'un fil musical que és pura nostàlgia. La xerrada s’emmarca dins del cicle Musicalment parlant.

 
Hélène de Montgeroult
CC Cotxeres Borrell
19/03 – 18.30 h

Imaginar-se una compositora amb una obra suficient per replantejar tota la trajectòria de la història de la música és fàcil. Parlem d’Hélène de Montgeroult, una artista, la improvisadora més famosa de França, la funcionària més ben pagada del Conservatori de París i la creadora d’una música que desafia la idea que es té de com han evolucionat els “estils musicals”.

 
Les dones en la prehistòria
CC Vil·la Urània
20/03 – 18.00 h

La xerrada qüestiona des de l’arqueologia amb perspectiva de gènere fins a les diferents representacions de la dona en la prehistòria. Es descobrirà què diu la ciència sobre la seva participació en l’art rupestre, la caça, la fabricació d’eines i d’altres tasques associades tradicionalment als homes.

 
La dona en el cinema clàssic
CC Cotxeres de Sants
10/04 – 19.00 h

Com s’ha representat les dones en el cinema clàssic? Ha estat només un objecte de desig? Què pot dir la seva presència davant la càmera? La conversa s’endinsa entre les imatges que ha generat la història del cinema i com han pogut influir en la manera de mirar. Xerrada a càrrec de Crisi, espai de pensament crític.

Activitats relacionades

  • El porxo del CC La Sedeta acull un seguit de concerts a l'hora del vemut

    On:
    CC La Sedeta
    Quan:
    12, 20/04, 04, 17, 18/05 i 01/06/2024
  • Tornen l’ós i la ratolineta més tendres del Barcelona Districte Cultural

    On:
    Diversos centres civics
    Quan:
    05, 06, 11, 12, 16, 17, 19, 20, 21, 24 i 27/04/2024
  • Els grups que assagen al CC Albareda es presenten davant del públic

    On:
    CC Albareda
    Quan:
    03, 10 i 17/05/2024