52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

9 itineraris, visites i excursions del mes d’abril

Diversos centres civics
03, 13, 18, 20 i 27/04/2024
  • Rutes i visites

Descobreix barris i racons de Barcelona que encara no coneixes

Ara que s’allarguen els dies i diem adéu al fred fins d’aquí uns mesos, no us ve de gust sortir de casa a passejar i descobrir la ciutat? Entre totes les visites, rutes i itineraris que podeu fer aquesta primavera a la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona, us n'hem recollit nou per fer durant el mes d'abril. Apunteu:

 
Les històries secretes del laberint
CC Guinardó
03/04 – 10.00 h

Quants anys fa que no vas al Laberint d’Horta? Des del Guinardó us proposen una ruta per conèixer tots els detalls d’aquest parc singular: la història, les curiositats i la gran riquesa botànica. Al segle XVIII, Barcelona era una ciutat molt més petita que no pas ara. Els pobles del voltant com Horta encara no havien estat annexionats. Algunes famílies de grans fortunes es podien permetre tenir una casa als afores, amb grans extensions de terreny. Aquest és l’origen del Parc del Laberint.

 
Collserola, font groga
CC Drassanes
13/04 – 09.00 h

En el marc del cicle ElRavalÉsVerd, l’equipament de Ciutat Vella us recomana una excursió circular per Collserola que passa per la Font de la Marquesa, el mirador de Magarola i la Font Groga, passant pel coll que dóna nom a la Serra, el coll Serola. Dura unes 4 hores, amb un desnivell de 340 metres. Es recomana calçat de muntanya i bastons de caminar.

 
Visites al Convent de Sant Agustí
CC Convent Sant Agustí
13/04 – 10.30 h
15/06 – 10.30 h

Des de la col·locació de la primera pedra l’any 1349 fins a l’actualitat, l’antic Convent dedicat a Sant Agustí ha passat les mil i unes. Aquesta visita dóna a conèixer la història i els usos d'aquest edifici patrimonial que des de 1998 va convertir-se en un centre cívic. Itinerari a càrrec de Fragment Serveis Culturals, amb motiu del 25è aniversari del centre, celebrats durant l’octubre del 2023.

 
La Clota, un oasi rural
CC Matas i Ramis
13/04 – 10.30 h

A mig camí entre el Carmel i el passeig de la Vall d’Hebron hi ha un petit oasi rural al bell mig del Districte d’Horta-Guinardó, La Clota. Una passejada pels carrers d’un dels nuclis de població més antics del districte descobreix la història social i artística del barri. El recorregut comença a la Vall d’Horta i s’acaba al Club Esportiu Hispano Francès.

 
La història de la Vil·la Cecília
CC Sarrià
18/04 – 17.30 h

Després d’anys de lluita del veïnat, la Vil·la Cecília es va convertir en centre cívic l'any 1983. Però què en saps, d’aquesta casa? Construïda l’any 1909 per Eduardo Conde, propietari dels desapareguts magatzems El Siglo de la Rambla, va prendre el nom de la seva esposa, Cecília Gómez de l'Olmo. Sabíeu que va estar a punt d’enderrocar-se a la dècada de 1960? L’especulació immobiliària d’aquella època va posar en perill la finca. Com s'utilitzaven els espais de l’edifici abans de ser un equipament municipal?

 
Cor de Sant Andreu
CC Sant Andreu
18/04 – 17.00 h

L’origen, la història i els indrets més significatius del cor de Sant Andreu, que va passar de ser un antic poble rural a l'extens barri de Barcelona. La imatge del barri que es té avui és el resultat de les transformacions industrials i urbanístiques que s'hi van fer des de final del segle XVIII i especialment durant els segles XIX i XX, amb la creació d’importants empreses com la Fabra i Coats. Però Sant Andreu és molt més que això!

 
Passejades amb història. El jardí de tots els jardins
CC Vallvidrera – Vázquez Montalbán
Del 18/04 al 23/05 – 6 sessions, 54,01 €

A través de sis rutes temàtiques us endinsareu en la història de Barcelona. El «jardí de tots els jardins» escrivia Mercè Rodoreda, recordant l’immens jardí de la finca de Can Brusi. Des dels petits patis posteriors de les cases de pescadors de Badalona als magnífics jardins privats del Sant Gervasi de fa un segle, dels jardins interior d’illa de l’Eixample a la lluita pels parcs públics de les últimes dècades.

 
Passejada botànica pel parc del Guinardó
Inscripcions als CC Ateneu Fort Pienc, CC La Casa Elizalde, CC Casa Golferichs i CC Urgell.
20/04 – 10.00 h
Quines són les principals espècies d’arbres, arbusts i plantes que habiten al parc del Guinardó? Es comuniquen entre elles? Quines estratègies per sobreviure tenen i com superen les malalties? La passejada botànica organitzada per quatre centres cívics de l’Eixample us ajuda a diferenciar entre espècies autòctones i invasores, a prendre consciència de les amenaces a les quals s’enfronten els vegetals i a valorar la biodiversitat vegetal urbana.

 
El barri de la Marina del Port
Inscripcions als CC Ateneu Fort Pienc, CC La Casa Elizalde, CC Casa Golferichs i CC Urgell.
27/04 – 10.30 h
Tot i semblar de nova creació, la història del barri de la Marina del Port ve de ben antic. El port, les barraques, els prats d’indianes i posteriorment les fàbriques i els nous habitants són part d’aquest itinerari amb la muntanya de Montjuïc sempre present.

 
Fotografia: Vicente Zambrano González

Activitats relacionades