52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

9 rutes i itineraris al voltant del #8M

Diversos centres civics
02, 04 ,05, 09, 12, 16, 22/03 i 20/04/2024
  • Rutes i visites

On són les dones a Barcelona?

Amb motiu del Dia Internacional de les Dones, des de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona, us recomanem 9 itineraris que reivindiquen el paper de les dones al llarg de la història de Barcelona. Aquestes:

 
Milicianes i combatents
CC Sagrada Família
02/03 – 11.00 h

Milers de dones van lluitar a casa nostra durant la Guerra Civil. Valentes, actives, voluntàries, sexualitzades, abatudes... Avui en dia se’n coneixen molts noms i aquesta ruta vol dignificar el seu pas per la història. Uns dies després, es pot seguir la mateixa ruta (05/03 – 11.00 h) amb el CC Pati Llimona.

 
Ruta de ciència feminista al barri
CC Vil·la Urània
04/03 – 18.00 h

L’associació Luciferases us proposa una passejada pel barri del Farró on descobrireu relats científics des d’aproximacions feministes i on coneixereu fites importants de dones científiques que han quedat oblidades.

 
Dones de Barcelona
CC Vil·la Florida
05/03 – 11.00 h

Sabeu a qui homenatja el carrer de la Canuda? O qui va ser Estefania Carròs i de Mur? La ruta descobreix històries de dones que omplien carrers i cases de la ciutat. Dones humils, apassionades, intel·ligents, justes, emprenedores, reivindicatives…

 
Dona et labora
CC Pere Pruna
09/03 – 10.00 h

Un recorregut pels carrers de la Barcelona gremial, passant per l'època de les Indianes i durant tota la revolució industrial, la feina de les dones es considerava accessori i complementari. Des del barri del Raval fins al barri de Sant Pere milers de dones, durant més de set-cents anys, van treballar igual que els homes però patint discriminació salarial, segregació de les ocupacions i exaltació del treball masculí.

 
Les dones a la Verneda de Sant Martí
CC Sant Martí
09 i 16/03 – 11.00 h

Inscripcions dia 9 | Inscripcions dia 16
Dos itineraris per conèixer la història de les dones amb nom de carrer del barri. Ester Riera Miró, de la Societat d’Estudis de la Verneda de Sant Martí (SELAV). Hi ha servei de ràdio-guies disponibles per a tothom qui ho necessiti. Només cal demanar-ho amb anterioritat.

 
Dones de Barcelona
CC Navas
09 i 16/03 – 10.30 h

Inscripcions dia 9 | Inscripcions dia 16
Mireu la ciutat de Barcelona des de la perspectiva femenina. Coneixereu dones emprenedores, empresàries, impressores, venedores de mercat, dides, llevadores, operàries de taller, obreres de fàbrica, escriptores, artesanes... com la de Joana de Torrelles enamorada del bandoler Joan de Serrallonga, històries del Monestir de Montsió, la inventora dels matons de monja...

 
Barcelona en femení: del carrer del Carme al carrer de les Ramelleres
CC Vallvidrera – Vázquez Montalbán
12/03 – 10.30 h

Qui eren les xocolateres Garriga, la dentista Marieta o les dones de la Casa de Maternitat i Expòsits? Us expliquem històries i llegendes barcelonines des del segle IV fins al XX.

 
Lluites feministes del tombant de segle
CC Sagrada Família
22/03 – 10.30 h

Història de les dones, història silenciada, persones menystingudes durant molts anys. En aquesta ruta descobrireu algunes fites importants de les dones que han estat poc explicades i també la lluita per la seva visibilització.

 
Dones BCN
CC Bon Pastor
20/04 – 11.00 h

L’abadessa Margarida, l’Apol·lònia, maltractada i venerada, l’Eulàlia, filla de la Lliberta Guilleuma, la Serafina cuinera, la Paula que es considera la primera agència matrimonial, la santa i màrtir Eulàlia, les bugaderes d’Horta... Aquest itinerari us presenta petites i grans històries de dones que han ajudat a donar forma a la ciutat de Barcelona.

Activitats relacionades