52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Any Teresa Pàmies

CC Urgell
Fins al 20/11/2019
  • Literatura
  • Teatre

Amb motiu del centenari del seu naixement

El dia 8 d’octubre de 1919, naixia a la ciutat de Balaguer Teresa Pàmies i Bertran. Cent anys després, el CC Urgell, la Biblioteca de l’Eixample i l’Associació de Veïns i Veïnes de l’Esquerra de l’Eixample commemorem l’efemèride amb un seguit d'activitats entorn la seva persona, vida i obra.

L’homenatge no és gratuït, ja que el CC Urgell forma part del Centre Cultural Teresa Pàmies (c/ Urgell, 145) batejat amb el seu nom l’any 2011. L’edifici inclou l’esmentat centre cívic, una sala d’exposicions en honor a l’escriptora i un auditori, la Biblioteca de l’Esquerra de l’Eixample Agustí Centelles, el Casal Infantil Urgell i l’Escola Bressol El Roure, a més dels jardins d’interior d’illa dedicats a Ermessenda de Carcassona.

L’entrada a les celebracions del centenari, que s’allarguen fins al mes de novembre, la marca la inauguració de l’exposició Teresa Pàmies. Tot és en els llibres situada al vestíbul del centre durant tot el mes d’octubre. La mostra, de petit format i cedida per l’Institut Català de les Dones, dóna a conèixer la cinquantena d’obres que va escriure l’autora.

Podeu aproximar-vos a l’obra de Pàmies des de molts angles. Per exemple, a través de la conferència-concert Teresa Pàmies, la llengua com a ofici (06/10 – 21.00 h, c/ Enric Granados, entre Diputació i Consell de Cent) que ofereix la Big Mama com a cloenda de la Festa Major del barri.

Dos dies més tard, hi haurà un espectacle de ràdio en directe amb La veu escrita de Teresa Pàmies (08/10 – 19.30 h). La cia. ES-BO teatre emetrà un programa sobre la figura de l’escriptora fent servir un dels mitjans de comunicació que va marcar Teresa Pàmies tota la seva vida, des de l’exili a Ràdio Belgrad i Ràdio Praga fins a les col·laboracions a Ona Catalana i Catalunya Ràdio durant vint-i-dos anys.

També us permetrà conèixer més la seva biografia i pensament l'espectacle en format de lectura dramatitzada a partir d’escrits originals, tres intèrprets recorren la vida d’una dona compromesa i lluitadora a La llibertat irrenunciable (17/10 – 20.00 h).

Montse Barderi, comissària de l’Any Teresa Pàmies, presenta el cicle d’activitats a la Biblioteca Agustí Centelles amb la xerrada Un viatge per la vida i obra de Teresa Pàmies (23/10 – 19.00 h), on farà un passeig per la vida, obra i els aspectes fonamentals com ara el feminisme, la vellesa o la defensa de la llengua.

Una bona manera de descobrir el personatge a les criatures és apuntar-vos a l’agenda l’espectacle Hola, sóc la Teresa (26/10 – 17.30 h). Recomanat per a públic a partir de set anys i amb un llenguatge planer i distès, es recorren els moments clau de la seva vida: la infantesa, la joventut (guerra), maduresa (exili) i vellesa.

Finalment, Q-ars Teatre representarà Cròniques de Teresa Pàmies (20/11 – 19.00 h), una lectura dramatitzada que permetrà accedir al pensament d’una pionera, valenta i imprescindible.

Totes les activitats són gratuïtes i només cal reservar entrades prèviament a les que es fan al CC Urgell.

Activitats relacionades