52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Apropar la ciència des del Guinardó

CC Guinardó
02, 09, 21, 26, 30/04, 07, 10, 28, 31/05, 04, 07 i 11/06/2025
  • Ciència i tecnologia
  • Divulgació

Xerrades, tallers i activitats familiars per entendre el món amb curiositat i rigor.

Un dels quatre grans àmbits d’interès del CC Guinardó, a més de l’art emergent, les arts escèniques i la tecnologia, és la ciència. Xerrades, tallers, exposicions, conferències i activitats per a tota la família acosten de manera planera la manera de funcionar del món.

Aquest trimestre, el centre té un bon grapat de propostes. Apunta!


 
XERRADES DE CIÈNCIA
Aquestes xerrades busquen apropar-se a la ciència des d’una perspectiva diferent, evitant tant les classes magistrals com l’excés de divulgació, amb un format que permet seguir-les amb facilitat.

Som els nostres records
09/04 – 19.00 h
L’investigador Marc Canela Grimau explora els mecanismes de la memòria.

ADN antic: resolent misteris de la història a través de la genètica
28/05 – 19.00 h
L’investigador Víctor Jiménez fa un repàs dels vint-i-cinc anys de la recerca en el camp del genoma humà.

DOGMA, un joc sobre biologia molecular
11/06 – 19.00 h
El bioquímic Nil Salvat Rovira dirigeix una iniciativa lúdica per apropar la ciència al gran públic.

 


 
SOPA DE PARTÍCULES
Aquest grup de divulgació científica té per objectiu difondre la física amb rigor. Ofereix xerrades interactives per aprofundir en conceptes i organitzen sortides científiques per fomentar l’aprenentatge compartit en un entorn dinàmic.

Descobrint la fotònica: la ciència de la llum
21/04 – 19.00 h
La doctora Laura Zarraoa mostra com la manipulació de la llum pot revolucionar la medicina, la indústria i la computació del futur.

La promesa de la Teoria de Cordes
07/05 – 19.00 h
Darío López, expert en física moderna, explica com la teoria de cordes intenta unificar relativitat i quàntica, desxifrant els grans misteris de l'Univers.

Club de lectura: relativitat sense fórmules
04/06 – 19.00 h
Maria Regaña i Saül Pascual - Díaz exploren, a partir dels escrits de Pedro Gómez – Esteban, la relativitat d'Einstein revelant com temps i espai es deformen i per què la teoria ho va canviar tot.


 
INSTITUT DE RECERCA SANT PAU
La Fundació Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau promou la recerca en ciències de la salut i biomedicina. Des de la seva Unitat de Cultura Científica, impulsa un cicle de seminaris i tallers divulgatius on es presenten avenços científics amb meticulositat i un llenguatge proper.

L’apetit del cervell: la neurobiologia de la conducta alimentària
02/04 – 18.00 h
La investigadora Romina Miranda – Olivos analitza els mecanismes cerebrals dels trastorns alimentaris i els tractaments per restaurar l'equilibri, amb una visió integral.

Les tisores d’ADN: com editem el genoma al laboratori?
30/04 – 18.00 h
Gerard Muñoz – Pujol, investigador, explica com la seqüenciació genòmica i les tecnologies CRISPR permeten estudiar mutacions desconegudes i variants d'incert significat en malalties genètiques.


 
DISSABTES DE CIÈNCIA FAMILIAR
Un espai pensat per despertar la curiositat als infants i acostar la ciència. A través de l’experimentació i el raonament lògic, es desenvolupa l’esperit crític, l’observació, la capacitat de deduir i compartir conclusions, tot gaudint d’una experiència compartida.

Paleontòlegs i paleontòlogues, dinosaures i altres criatures
26/04 – 11.00 h
El biòleg Jordi Balaguer Bruguera apropa la paleontologia mitjançant fòssils reals, desvelant secrets d'animals extingits i desmuntant mites sobre dinosaures amb evidències científiques.

Ruta de flora i fauna per Collserola
10/05 – 11.00 h
La biòloga Mireia Querol Rovira guia aquesta ruta per Collserola, desvetllant la seva biodiversitat i ensenyant a identificar espècies, rastres i sons de la fauna autòctona.

Taller astrofamiliar – Fem un projector de constel·lacions
31/05 – 11.00 h
L’activitat, en el marc de la Festa de la ciència 2025 que es fa al Born, Centre de Cultura, permet construir un projector per observar les principals constel·lacions, combinant creativitat i aprenentatge astronòmic.

Introducció a l’ornitologia: descobrim els ocells urbans
07/06 – 11.00 h
La sortida als Jardins del doctor Pla i Armengol, guiada per la biòloga Mireia Querol Rovira, ensenya a identificar ocells urbans, desxifrant el seu comportament i adaptacions mitjançant l'observació directa al seu hàbitat natural.

 

 

 

Activitats relacionades