52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Cafès literaris amb veu de dona

CC Casa Orlandai
30/01, 27/02 i 27/03/2019
  • Literatura

Aquestes propostes ja han passat

Casa Orlandai reivindica tres autores contemporànies de gran talent narratiu

Amb la visita d'Emili Teixidor, veí del barri, el 25 de maig de 2011 per parlar de la novel·la Pa negre s'iniciava, al CC Casa Orlandai, una de les activitats de més tradició a l'equipament de Sarrià: els cafès literaris. Des d'aleshores, un grup d'àvids lectors s'apleguen un dimecres de cada mes a la Sala Carme Karr per debatre grans obres de la literatura.

La mecànica de les sessions és molt senzilla. A principi de trimestre es proposen tres lectures, que els assistents a les trobades hauran de llegir. El dia de la tertúlia es convida una persona relacionada amb l'obra, sigui l'autora, qui n'hagi escrit la traducció, una editorial... i es posen en comú les idees que hagi pogut suscitar la novel·la. La Casa Orlandai també organitza, seguint una mecànica similar, des de 2007 els Cafès científics i des d'aquest 2019, les Càpsules vespertines.

Maria Àngels Anglada, Zadie Smith, Primo Levi, Lev Tolstoi, Jesús Moncada, Mercè Rodoreda, Joan Sales, Homer, Sòfocles, Ovidi... són alguns noms que s'han pogut comentar al llarg de tots aquests anys. Aquest gener, els Cafès Literaris emprenen una nova etapa reivindicant tres autores contemporànies de gran talent narratiu: Delphine de Vigan (30/01), Núria Cadenes (27/02) i Alice Munro (27/03).

Sovint en el cànon literari, en els catàlegs de les editorials, en les llistes de guardons literaris o en les propostes dels clubs de lectura, les dones hi tenen molt poca presència. En altres ocasions només se'n fa ressò pel fet de contenir explícitament reivindicacions feministes. El cicle pretén denunciar aquest fet i tracta propagar veus sovint massa poc proclamades.
 
 
Res s'oposa a la nit
Amb Meritxell Joan Rodríguez, investigadora de Cartografies literàries de la Mediterrània a la UB
30/01 – 19.00 h
En un to sincer i a voltes dolorós, el llibre gira entorn la reconstrucció del suïcidi de la mare de l'autora, Delphine de Vigan. Adoptant un paper pràcticament detectivesc, de Vigan anirà descobrint secrets familiars fins a elaborar el retrat d'una família desestructurada i traumatitzada.

 
 
Secundaris
Amb Núria Cadenes, autora del llibre
27/02 – 19.00 h
L'escriptora construeix una visió de la ciutat comtal ben allunyada de l'efervescència global i cosmopolita que van suposar els Jocs Olímpics de l'any 1992. D'una banda, Núria Cadenes opta per emplaçar la trama en un nivell local, al barri del Turó de la Peira. D'altra banda, tria com a protagonistes uns personatges humils, recuperant per a la llengua catalana uns caràcters que durant la segona meitat del segle XX van quedar més associats a la tradició literària en llengua castellana.

 
 
Estimada vida
Amb Dolors Udina, traductora d'Alice Munro al català
27/03 – 19.00 h
Coincidint amb la publicació de la cinquena obra traduïda al català d'Alice Munro es llegiran deu contes i quatre peces autobiogràfiques de la darrera obra de l'escriptora canadenca. Guanyadora del Premi Nobel de Literatura de 2013, destaca la seva revolucionària manera d'avançar i retrocedir temporalment al llarg de la trama. Situades sovint al seu Ontario natal, les històries exploren la complexitat humana i els misteris continguts en els més petits fragments de qualsevol vida.

 
 
Les tres sessions comencen a les 19.00 h i tenen un preu de 3 € amb una beguda inclosa (cafè, te o infusió). No cal fer reserva prèvia.

Activitats relacionades