52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
Cafès literaris, la immortalitat de la tragèdia grega
Aquestes propostes ja han passat
Els grans clàssics grecs, font d’inspiració literària durant vint-i-cinc segles
Les tragèdies gregues van tenir el seu apogeu ara fa vint-i-cinc segles. Tot i haver passat tants i tants anys, les obres que es van estrenar a Atenes no han perdut vigència des d’aleshores. Personatges, trames i històries han estat font d’inspiració d’autors de totes les èpoques, que han tornat ara i adés a l’origen bo i reinterpretant els grans clàssics.
Els Cafès literaris del CC Casa Orlandai d’aquest hivern treballen les tragèdies apassionants de la Grècia clàssica. El cicle comença al segle V aC amb un parell d’obres de Sòfocles per fer el salt a la literatura contemporània amb dues novel·les que, més explícitament o de forma tangencial, fan referència a les peces clàssiques.
Antígona / Èdip Rei
Sòfocles
26/01 – 19:00 h
Amb Raül Garrigasait, escriptor i hel·lenista
La primera sessió del trimestre va a la font original, parlant de la lectura de dues de les obres de Sòfocles, un dels tres dramaturgs de l’antiga Atenes. Antígona, símbol de lluita i determinació, víctima i heroïna alhora, desafia la llei i el rei per donar sepultura al seu germà mort en una lluita fratricida i Èdip rei símbol de la recerca de la identitat i dels propis orígens, lluita contra un destí maleït.
La quarta paret
Sorj Chalandon
23/02 – 19:00 h
Amb Anna Sabaté, actriu i formadora de teatre
La segona sessió s’endinsa en els paral·lelismes entre les lluites fratricides de les tragèdies gregues clàssiques i la del Liban. Amb la guerra com a teló de fons, un dramaturg francès vol representar Antígona a la República Libanesa que està vivint una guerra civil. Els personatges seran interpretats per soldats de banda i banda que busquen, en el teatre, la pau dins d’una guerra fratricida.
El elegido
Thomas Mann
23/03 – 19:00 h
30/03 – 19:00 h
Amb Pau Gilabert, professor jubilat de tradició clàssica de la UB i escriptor
L’últim cafè literari de l’hivern es fixa en les analogies entre l’obra de Mann i l’obra de Sòfocles, Èdip Rei. El elegido recupera una faula cristiana de l’edat medieval, el mite del Papa Gregorius i al mateix temps reescriu parcialment la tragèdia grega. Fruit de l’incest entre germans, Gregorius és abandonat al moment de néixer. Salvat i criat per uns pescadors i uns frares, buscarà sempre el seu origen i lluitarà contra un destí maleït.
La cita és l'últim dimecres de cada mes a la sala Sant Gervasi de Cassoles del CC Casa Orlandai, dinamitzada per la Tina Angrill. L'entrada de 3 € per cada sessió literària dóna dret a una beguda (cafè, te o infusió). Podeu reservar plaça des dels enllaços de cada títol.
La mecànica de les sessions és molt senzilla. A principi de trimestre es proposen tres lectures, que els assistents a les trobades hauran de llegir. El dia de la tertúlia es convida una persona relacionada amb l'obra, sigui l'autora, qui n'hagi escrit la traducció, una editorial... i es posen en comú les idees que hagi pogut suscitar la novel·la.
Activitats relacionades
-
S'hi documenten les dades per equipaments, districtes i diversos indicadors
On:Xarxa de Centres Cívics de BarcelonaQuan:2024 -
S'hi documenten les dades per equipaments, districtes i diversos indicadors
On:Xarxa de Centres Cívics de BarcelonaQuan:2024 -
Aquí trobareu tots els perfils de Facebook, X, Instagram i YouTube
On:Xarxa dels Centres Cívics de BarcelonaQuan:Tot l'any