52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Cafès literaris: la tragicomèdia del matrimoni

CC Casa Orlandai
24/01, 21/02 i 13/03/2024
  • Literatura

La Casa Orlandai us proposa tres noves obres literàries per llegir i debatre en grup

El concepte del matrimoni ha canviat i evolucionat al llarg del temps. Aquest hivern, els Cafès literaris del CC Casa Orlandai remunten dos-cents anys enrere per llegir històries d’amor i de matrimonis. Passió, enamorament, desolació, solitud, injustícia, misèria, riquesa, lluita... en unes societats on les lleis castiguen i oprimeixen les dones, pel senzill fet de ser-ho.

 
Maria o el món contra les dones (1798)
De Mary Wollstonecraft
24/01 – 19.00 h
Amb Antònia Carré. Lectora, escriptora i editora.

Mary Wollstonecraft va morir jove, als 37 anys, després de donar a llum a la seva filla, Mary Shelley. Wollstonecraft, que és considerada una de les primeres dones feministes, relata una història on la protagonista viu tot un seguit de periples per poder alliberar-se de les urpes del seu marit opressor.

 
Les afinitats electives (1809)
De Johann W. Von Goethe
21/02 – 19.00 h
Amb Carlota Gurt. Escriptora i traductora.

La Charlotte i l’Eduard tenen una vida plàcida i còmoda a la seva finca al bell mig del camp. La vida idíl·lica de la parella es veu alterada per l’arribada d’uns hostes. Els trenquen els seus esquemes i equilibris, fan sorgir passions incontrolables i han de prendre decisions difícils per afrontar aquesta nova situació. Una obra narrada amb metàfores, ironia i moltes reflexions que qüestionen els convencionalismes de l’època, com el matrimoni.

 
Jane Eyre (1847)
De Charlotte Brontë
13/03 – 19.00 h
Amb Mercè Carrillo. Investigadora, professora i crítica literària.

Jane Eyre és la primera novel·la que va publicar Charlotte Brontë, el 1847. Una novel·la d’emoció intensa, on s’explica la vida tempestuosa i desgraciada de la seva protagonista, amb alguns trets clarament autobiogràfics. Una història d’amor i d’intriga, precursora del feminisme i denúncia social de l’Anglaterra del segle XIX, que acaba amb un final propi del Romanticisme.

 
La mecànica de les sessions és molt senzilla. A principi de trimestre es proposen tres lectures, que els assistents a les trobades hauran de llegir. El dia de la tertúlia es convida una persona relacionada amb l'obra, sigui l'autora, qui n'hagi escrit la traducció, una editorial... i es posen en comú les idees que hagi pogut suscitar la novel·la.

La cita és un dimecres de cada mes a la sala J. V. Foix del CC Casa Orlandai, dinamitzada per la Tina Angrill. L'entrada de 3,10 € per cada sessió literària dóna dret a una beguda (cafè, te o infusió). Podeu reservar plaça des dels enllaços de cada títol.

Activitats relacionades