52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Cavalleria rusticana i Pagliacci

CC Pere Pruna i CC Casa Orlandai
28/11 i 02/12/2019
 • Música

Dues òperes pel preu d'una

Arriba una altra tongada de xerrades-concert entorn de l'òpera amb un programa doble: Cavalleria rusticana i Pagliacci. Música al servei de dues històries de passió fatal en la Itàlia profunda. Les dues òperes veristes més cèlebres, de curta durada i que s'acostumen a representar a la mateixa funció, seran les protagonistes de la segona Conta'm una òpera i la tercera sessió de l'Òpera entre bambolines del curs.

Escrita per en Pietro Mascagni l'any 1888, Cavalleria rusticana és un melodrama d'un sol acte basat en un relat de Giovanni Verga. La primera òpera acabada de Mascagni és, també, la seva obra més coneguda i una de les més populars entre els teatres operístics si ens basem en la quantitat de representacions. L'acció se situa a la Sicília del segle XIX, en un dia de Pasqua. Quan en Turiddu torna de fer el servei militar troba que la seva estimada Lola s'ha casat amb un altre, l'Alfilo. A despit, l'abandonat sedueix la Santuzza i alhora es troba d'amagat amb la Lola. La Santuzza, amb la mosca al nas, se'n va a parlar amb la mare del seu promès. L'Alfilo, quan se n'assabenta, repta en Turiddu a un duel d'honor i, finalment, aquest darrer exhala el seu últim sospir. L'intermezzo orquestral, de gran emotivitat, pot ser que us soni d'haver-la sentit a la pel·lícula Il padrino!

La segona obra que s'analitza, Pagliacci, fou composta per en Ruggero Leoncavallo l'any 1891. L'acció, inspirada en fets reals, succeeix en una companyia de còmics ambulants formada per en Tonio, en Peppe i la parella Canio i Nedda. Un dia, abans de la funció, en Tonio comenta a en Canio que la Nedda es veu amb en Silvio, un vilatà, i que volen fugir junts durant la nit. Aprofitant la trama de l'obra, un sainet de gelosia i infidelitats, ell li tira en cara l'afer. Ficció i realitat es barregen. El públic creu que tot forma part de l'espectacle. En Canio encès com una teia apunyala la Nedda i també en Silvio, que puja per ajudar-la. La comedia é finita. Pareu atenció, sobretot a l'ària Vesti La Giubba.

La primera cita, amb la María José Anglès, és al CC Pere Pruna el 28 de novembre a les 19.00 h. Per sentir les explicacions d'en Marc Sala cal que us espereu fins al 2 de desembre i atansar-vos al CC Casa Orlandai a les 20.00 h. En aquest darrer cas, la conferència musical val 4,50 €.

La imatge és de la fotògrafa Catherine Ashmore.

Activitats relacionades

 • Mesura efectiva a partir de divendres 13 de març de 2020

  On:
  Tots els Centres Cívics de Barcelona
  Quan:
  Des del 13/03/2020
 • Un conjunt d'activitats a Can Deu amb l'erotisme i el sexe com a teló de fons

  On:
  CC Can Deu
  Quan:
  13, 14, 15, 16 i 17/07/2020
 • Segona edició del cicle de teatre de carrer i clown al CC Besòs

  On:
  CC Besòs
  Quan:
  Divendres 03, 10 i 24/07/2020