52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Celebrem el Dia Mundial de l’Aigua

Diversos centres civics
16, 20/03, 26/04, 18 i 31/05/2024
  • Divulgació
  • Familiar
  • Rutes i visites
  • Tallers

El lema d’enguany és Aigua per la pau

Com cada 22 de març des del 1993, quan l’Assemblea de les Nacions Unides va declarar-lo com a Dia Mundial de l’Aigua, es dedica la jornada a implementar recomanacions i promoure activitats per fer prendre consciència sobre els problemes relacionats amb aquest bé escàs. Enguany, sota el lema Aigua per la pau, es fa èmfasi de les tensions i conflictes que genera l’accés limitat a l’aigua.

En plena fase d’emergència a causa de la sequera, que ha buidat les reserves hídriques del país, qualsevol activitat que ajudi en la presa de consciència al respecte és de vital importància. Des de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona hi contribuïm amb un seguit de propostes com la conversa El valor de l’aigua: risc d’inundació (CC Can Deu, 20/03 – 18.00 h) del meteoròleg Sergi Cárceles.

El CC L’Elèctric, el CC Vallvidrera – Vázquez Montalbán, el Centre d’Informació del Parc Natural de Collserola i el Casal de Barri Can Rectoret, amb la col·laboració de l’Observatori Fabra, organitzen la jornada L’aigua que no es (b)veu (16/03 – 10.00 h) al Pantà de Vallvidrera, completament sec, i a la Casa del Guarda a partir de les 10:00 h.

Es podrà fer la passejada guiada Seguint l’aigua (16/03 – 10.00 h), participar en l’scape room de descoberta Empantanats (16/03 – 11.00 h), aprendre a entendre la formació de núvols al taller Farà ploure, aquell núvol (16/03 – 11.15 h) o bé visitar la mostra fotogràfica Mirant els cels (16/03 – tot el dia). També hi haurà un racó de tallers on s’explica com fer bombes de llavors, un d’escriptura lliure inspirada en els pantans i un de dibuix al voltant dels sons de l’aigua. Siluetes d’aigua (Casa del guarda, 16/03 – 12.30 h) és un espectacle de carrer, creat en residència Balandra al CC El Sortidor, un viatge col·lectiu que valora l’aigua a través del circ, el cant i la poesia.

Més enllà del Dia Mundial de l’Aigua també volem destacar un seguit d’activitats relacionades amb l’aigua i la sequera de cara a la primavera:

Sequera, aprofitament d’aigua, hort urbà
CC Pati Llimona
26/04 – 18.00 h

Aquest taller ofereix tècniques per aprofitar l’aigua i com estalviar-ne per evitar l’estrès hídric a les plantes. També es prepara la sembra de la temporada i com mantenir vives les plantes durant les vacances d'estiu. Activitat en el marc del festival Enfocats.

Itinerari L’aigua a Collserola, un recurs finit
CC Ateneu Fort Pienc, CC Casa Golferichs, CC La Casa Elizalde i CC Urgell
18/05 – 10.00 h

Seguint el fil de l'aigua a través d'alzinars i rius subterranis, l’itinerari passa pel curs de torrents que alimenten el pantà de Vallvidrera. Diversitat de boscos i paisatge modelat per l'ésser humà, el recorregut reuneix una mostra representativa dels valors patrimonials i ambientals de Collserola lligats a l'aprofitament de l'aigua en un règim pluvial mediterrani.

Taller Planters de plantes autòctones resistents a la sequera
CC Bon Pastor
31/05 – 18.00 h

L’Aula Ambiental de Sant Andreu explica en un taller com triar plantes d’aquelles espècies que millor toleren la falta d’aigua o un reg escàs i temperatures elevades.

Activitats relacionades