52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Ciència i recerca mèdica

CC Navas
21/01, 18/02 i 18/03/2020
 • Ciència i tecnologia

Es parla de l’obesitat, els ictus i l’Alzheimer

Neix un nou cicle al CC Navas que permetrà conèixer i apropar-se a la recerca mèdica que s’està duent a terme avui en dia. S’organitzen amb el suport de la Unitat de Cultura Científica de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Sant Pau.

En aquesta primera edició es tractarà el paper de la vitamina B3 en el combat contra l’obesitat, la recerca entorn els infarts cerebrals i els nous descobriments sobre l’Alzheimer. Les tres xerrades són gratuïtes i no cal reservar entrada, tot i que hi ha aforament limitat.
 
 
Vitamina B3: efecte antiobesitat d’un nutrient minoritari
21/01 – 18.30 h
L’obesitat, considerada una malaltia crònica, comença a ser vista com una epidèmia a tot el món per l’increment exponencial que ha experimentat des dels anys vuitanta del segle XX fins al dia d’avui. Aquesta condició pot comportar conseqüències greus en la salut dels individus més enllà de l’estètica. Estudis experimentals recents mostren l’efecte favorable per part de derivats de la vitamina B3 en el seu tractament. Ens en parla el dr. Josep Julve, investigador del Grup de Recerca de Bases Metabòliques del Risc Cardiovascular de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau.
 
 
Les dreceres de la sang
18/02 – 18:30 h
Quan es produeix un ictus per una obstrucció d’una artèria important del cervell, s’han de dur a terme tractaments de la forma més ràpidament possible per tal d’intentar resoldre l’obstrucció amb el menor dany cerebral. Aquests tractaments són possibles gràcies al fet que una mínima quantitat de sang aconsegueix arribar a les neurones que estan patint i mantenir-les vives a través de petits camins que s’obren amb aquest objectiu. El dr. Daniel Guisado, investigador “Río Hortega” del Grup de Recerca de la Malaltia Vascular Cerebral de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau - IIB Sant Pau i Metge adjunt del Servei de Neurologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, ens posa al dia d’aquestes investigacions.
 
 
Alois Alzheimer: un psiquiatre que va fer història
18/03 – 18:30 h
En la darrera conversa el dr. Jordi Clarimon, investigador i coordinador del Grup de Recerca en Genètica de les Malalties neurodegeneratives de l’Institut de Recerca de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – IIB Sant Pau, ens fa cinc cèntims de com han anat succeint-se les diferents troballes sobre la malaltia d’Alzheimer els darrers cent anys. També presentarà les novetats més recents que permeten mirar aquesta malaltia des d’una visió molt més àmplia i profunda, que ni el mateix Alois Alzheimer podia imaginar-se quan la va descriure per primer cop.

Activitats relacionades

 • Propostes per continuar actius des de casa

  On:
  Xarxa de Centres Cívics de Barcelona
  Quan:
  Durant el confinament sanitari
 • Mesura efectiva a partir de divendres 13 de març de 2020

  On:
  Tots els Centres Cívics de Barcelona
  Quan:
  Des del 13/03/2020
 • Propostes per continuar actius des de casa

  On:
  Xarxa de Centres Cívics de Barcelona
  Quan:
  Durant el confinament sanitari