52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Cinestèsies, cinema i pensament al Fort Pienc

CC Ateneu Fort Pienc
14, 15, 28 i 29/02/2024
  • Cinema
  • Divulgació

Aquestes propostes ja han passat

L’alta cuina protagonitza la primera edició del nou cicle

El CC Ateneu Fort Pienc estrena un nou cicle híbrid, resultat de la fusió entre el cinema i el pensament. El setè art ha estat sempre una part essencial de l’equipament de l’Eixample. Amb aquest pas, es vol aportar eines per desenvolupar una mirada crítica i reflexiva sobre temes candents.

En aquesta primera edició, el paper de la gastronomia de grans restaurants i hotels de luxe és el tema de reflexió. Alta cuina, la gran renúncia? Barcelona ha aconseguit, l’últim any, el primer lloc de la llista de menús del dia més cars de l’estat espanyol cobrant 205 € per forquilla. Aquest fet ha fomentat el debat sobre l’accessibilitat de l’alta cuina i la seva missió.

A través de dues projeccions i dues converses, el cicle dóna les eines per poder desenvolupar una visió crítica pròpia sobre aquest tema controvertit.

 
Recerca, experimentació i màrqueting. Fites i llegendes de l’alta cuina
14/02 – 18.30 h
Enrico Porfido, docent, investigador independent i tallerista a la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona, parla sobre quin és el valor real dels plats i com es pot entendre si el preu és correcte. A quin punt acaba l’experimentació i on comença el màrqueting? Què hi ha darrere de les estrelles Michelin? La conversa analitza els aspectes més crítics de l’alta cuina contemporània des de diferents perspectives amb l’objectiu que el públic entengui millor el context i desenvolupi el propi punt de vista.

Jiro, dreams of sushi
15/02 – 19.00 h
David Gelb, 2011, Japó, 81 min. VO en japonès subtitulada en castellà

Jiro Ono és un mestre de sushi de vuitanta-cinc anys que amb una tenacitat obsessiva i un amor immens a la seva feina ha aconseguit un nivell d’excel·lència sorprenent. Segueix la mateixa rutina cada dia, dedicada al perfeccionament de l’art de la cuina en un petit restaurant per a només deu comensals, situat a una estació de metro en Tòquio. Enrico Porfido modera el cinefòrum posterior.

 
De la cuina imposada a la cuina situada
28/02 – 18.30 h
Marc Casanovas, guardonat amb el Premi Nèstor Luján de Periodisme Gastronòmic i col·laborador de mitjans de comunicació de referència, explica com el concepte de decreixement ha arribat també a les cuines de restaurants i hotels de luxe. El moviment, que pregona un canvi de paradigma social, creu que s’han de deixar de banda les grans figures i començar a creure en els equips. Passar de la cuina de grans sacrificis a base de l’explotació dels joves aprenents a la conciliació i la felicitat personal, per davant de premis i egos. La carrera darrere les tres estrelles Michelin, en molts casos un model deficitari, provoca un cercle viciós difícil de sortir-ne. S’ha fet un gra massa del fenomen del xef mediàtic?

Boiling point
29/02 – 19.00 h
Philip Barantini, 2021. Regne Unit, 92 min. VO en anglès subtitulada en castellà

És la nit més concorreguda de l'any en un dels restaurants de moda de Londres. El carismàtic cap de cuina Andy Jones (Stephen Graham) fa equilibris mentre lluita contra els drames personals i els problemes d’addicció, tot gestionant una sèrie de tensions professionals. La inesperada visita d'un inspector de sanitat i seguretat alimentària augmenta la pressió sobre el personal, mentre no paren d'arribar més i més clients. L'Andy esbronca i entabana el seu equip indistintament, fent tot allò que pot per dissipar les tensions entre la gerència i els treballadors, mentre dóna resposta a les ridícules demandes dels clients. Un thriller gastronòmic tens, frenètic, realista i sense concessions gravat en un sol pla seqüència. Després de la projecció, hi ha un cinefòrum a càrrec d’en Marc Casanovas.

Activitats relacionades