52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Comunicació i tecnologia

CC L'Elèctric
16, 26, 31/01 i 22/02/2023
  • Divulgació
  • Rutes i visites

Nou cicle al CC L’Elèctric

La manipulació intencionada de la informació és un fenomen amb llarga tradició, però la revolució digital n’ha potenciat l’expansió a un terreny fins fa poc inimaginable. El gran abast i la diversitat de canals i formats que ofereixen les encara anomenades noves tecnologies han suposat una oportunitat per a la democràcia i la llibertat, però també han esdevingut aliats de la desinformació de l’opinió pública.

Prendre’n consciència i trobar la manera per combatre les notícies falses és un dels objectius del cicle d’hivern del CC L’Elèctric. Consta de dues xerrades, una exposició i una visita cultural, fora del centre.

Les fake news, com combatre la desinformació
26/01 – 17:00 h
Com podem avaluar la informació que ens arriba a través de les xarxes socials i els canals de missatgeria instantània? Com podem actuar davant d'una informació que ens interpel·la, però de la qual en desconeixem la fiabilitat? Hi ha moltes estratègies i eines que poden acostar-nos a l'origen d'una informació. Ona Sindreu de l’associació Verificat https://www.verificat.cat farà la xerrada.

Visita al Canòdrom
31/01 – 18:00 h
Actual Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica, el Canòdrom és un espai únic a Barcelona, un laboratori ciutadà entorn de les tecnologies i la democràcia. Però sabíeu que va ser el rei Alfons XIII qui va popularitzar les curses de llebrers? O que el Canòdrom de Meridiana es va inaugurar l’any 1964, en plena dictadura franquista? Descobreix-ne la història a través d’aquesta visita guiada. Els espais, la lluita animalista, les reivindicacions veïnals són un exemple de recuperació de la memòria d’aquest edifici emblemàtic al barri del Congrés-Indians del Districte de Sant Andreu.

El núvol. Sistemes d’emmagatzematge
22/02 – 17:00 h
El núvol permet emmagatzemar i accedir a dades i programes a través d’Internet en lloc del disc dur. En aquesta xerrada s’explica quins núvols hi ha, com s’hi accedeix, com funcionen i com poden facilitar la vida als nostres dispositius.

En paral·lel, l’equipament de Collserola obre l’exposició Fake news, fake science que es podrà veure fins a l’11 de febrer. Aquesta mostra, impulsada pel CRAI Biblioteca d'Informació i Mitjans audiovisuals de la Universitat de Barcelona, fa èmfasi en la importància d’adquirir competències per construir una societat crítica. També posa el focus en el frau científic, que representa un problema en un entorn competitiu i amb una necessitat de publicar ràpidament, sovint, i en revistes amb un alt factor d’impacte.

Activitats relacionades