52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Coneixes el CC Guinardó?

CC Guinardó
1982 - 2022
  • Divulgació

Fem memòria dels primers equipaments de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona

El primer Centre Cívic de Barcelona
Amb una vida agitada, l’edifici que ocupa el CC Guinardó ha sigut un mas i un viver de jardineria, i ha acollit en diferents moments instal·lacions esportives com un canòdrom, una piscina o camps de futbol. L’any 1982, però, es va convertir en el primer centre cívic de la ciutat quan encara ben pocs sabien en què consistien exactament aquesta mena d’equipaments. Avui acull algunes de les propostes culturals més conegudes de la ciutat, com la Mostra d’Art Jove Stripart. 
Propietari ferroviari
L’actual CC Guinardó era un mas conegut amb el nom de Can Planàs o Can Planes i, abans, de Can Melis o Can Molins. El va comprar, cap al 1870, un barceloní que dirigia la Companyia de Ferrocarril de Tarragona a Barcelona i de França: Claudi Planàs i Armet. L’immoble, però, no tenia condicions per viure-hi còmodament i Planàs, tot i mantenir la propietat, es va fer una casa ben a la vora, Can Mascaró.

 
Un canòdrom amb piscina
La finca, que va anar passant de pares a fills, es va utilitzar com a viver de jardineria. A la dècada de 1930, però, hi van fer un canòdrom i també una piscina de luxe que era a tocar de l’avinguda Mare de Déu de Montserrat. El Canòdrom Club de Catalunya o Canòdrom del Guinardó es va fer molt popular. Va ser el primer de Barcelona amb una llebre elèctrica de reclam!

 
El primer centre cívic de la ciutat
Durant la Guerra Civil, la propietat va ser ocupada per milicians, per un equip de bombers i, acabada la guerra, per la Falange. Les instal·lacions esportives de la finca van esdevenir el Campo de Deportes del Frente de Juventudes. Avui és el camp d’esports on juga el F.C. Martinenc. El 1978 l’Ajuntament de Barcelona va expropiar la finca i, el 19 de juny del 1982, l’antic Can Melis es va convertir en el primer Centre Cívic de Barcelona.

 
Creació multidisciplinària
Exposicions, tallers i activitats que tenen a veure amb la ciència, les arts escèniques i la creació artística i musical configuren la programació del centre. Una de les activitats més conegudes és la Mostra d’Art Jove Stripart, que, des del 1995, cada estiu omple el centre amb les manifestacions d’art emergent més diverses.

Activitats relacionades