52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Cuinant vincles

CC El Sortidor
18, 19, 24, 26/02, 05, 14 i 16/03/2020
  • Ciències socials
  • Cinema
  • Divulgació
  • Gastronomia
  • Rutes i visites
  • Tallers

La presència jueva al Poble-sec

A través de la cuina sempre és una bona manera d'introduir-se a altres cultures. Cuinant vincles és el nom del cicle d'activitats del CC El Sortidor que us proporciona, aquest hivern, un tastet de la cultura jueva. No en va, el centre seu a la falda de Montjuïc, on aquesta comunitat ha estat present des de fa segles.

Com a primer plat, podreu conèixer la festa de la Pasqua jueva o Péssah, que commemora l'èxode dels hebreus de l'Antic Egipte. Aquesta festa de la llibertat, i com tantes altres celebracions arreu del món, passa inevitablement per la taula. A Mònica Buzali i l'Eva McGowan de l'associació Mozaika us conviden al taller de cuina (05/03 – 18.30 h) on aprendreu a elaborar algunes receptes típiques d'aquesta celebració, així com conèixer els orígens de la festa i el paper de les dones en la festa i en el judaisme d'avui en dia.

Uns dies després, el Cuinant vincles us dóna l'oportunitat de passejar pel barri jueu del Poble-sec (14/03 – 11.00 h). Durant la primera Primer Guerra Mundial, un petit grup de jueus d'origen sefardita es va instal·lar a Barcelona. Van erigir la seu de l'associació Agudad Ahim al voltant del Paral·lel, a la cruïlla entre el Raval, Poble-sec i Sant Antoni, on residien la majoria dels seus socis: venedors ambulants i petits comerciants dels encants de Sant Antoni.

Per acabar d'arrodonir aquest petit tast, el CC El Sortidor projecta el documental Menazka (16/03 – 19.00 h). Rodat al voltant de les reflexions del supervivent del camp d'extermini de Bergen-Belsen Isaac Borojovich, planteja la necessitat del relleu en el testimoni de la memòria de la xoà. Amb la presentació de David Serrano, director de la pel·lícula.

Cuinant vincles forma part del cicle A taula!, el projecte singular de l'equipament del Poble-sec que divulga la cultura gastronòmica i els bons hàbits alimentaris. Tallers, xerrades, itineraris... un bon grapat d'activitats per a tots els gustos. Podeu consultar totes les activitats del cicle des d'aquest enllaç (PDF).

Per altra banda, aquests mesos d'hivern, el CC El Sortidor es fixa en la cuina d'alta muntanya. Els Pirineus, terra de pastures, ramaderia, caça i elaboració artesana, són la base d'una gastronomia singular en el conjunt de Catalunya. La gran riquesa alimentària que hi trobem són producte d'una gran varietat d'oficis que es mantenen malgrat els canvis de vida de la societat. El camí ramader de marina. De la Cerdanya al Penedès (19/02 – 19.00 h) és la ruta transhumant més antiga del país. En Xavi Avendaño i en Joan Rovira seran els responsables d'explicar aquests desplaçaments de bestiar entre les muntanyes i el litoral documentats des de l'Edat Mitjana, així com del tast de productes vinculats a la ruta.

Amb la voluntat de reivindicar el rol que les dones han jugat també en la ramaderia es projecta el documental Les pastores: cada vida és 8 de març (26/02 – 19.00 h). A través d’un fil intergeneracional de testimonis, aquest film fa visible la realitat d'un ofici mil·lenari que tradicionalment ha estat associat a la masculinitat. Amb la Yas Recht i l'Edu Balsells, que portaran uns quants formatges artesans per fer un mos. Els tallers relacionats amb el cicle Cuina vegetariana d'alta muntanya (18/02 – 18.30 h) i pans de muntanya: quan la necessitat esdevé virtut (24/02 – 18.30 h) ja no tenen places. Podeu apuntar-vos a la llista d'espera.

Activitats relacionades