52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

De què tenim por?

CC Ateneu Fort Pienc
02, 03, 09 i 10/11/2022
  • Cinema

Aquestes propostes ja han passat

Reflexions a través del cinema

La por és una de les emocions bàsiques de l’ésser humà i fins i tot del regne animal. Aquest torbament davant un perill, sigui imaginat o real, respon a l’instint de supervivència i defensa pròpia. Les causes poden ser moltes i depenen de cadascú.

Per algú les novetats imprevistes són motiu suficient per sentir-la, mentre que altres individus l’experimentaran davant la possible pèrdua d’un ésser estimat o d’alguna cosa valuosa, davant de certs animals, en situacions traumàtiques ja viscudes o de criatures amenaçadores, criminals, monstres...

A través del cinema, el CC Ateneu Fort Pienc us convida a preguntar-vos sobre les pròpies pors. Les formes de la por (02/11 – 18:30 h) és la conferència que enceta el cicle. L’especialista cinematogràfica Violeta Kovacsics parla de les formes del terror que des de l’inici del cinema han pres forma de monstres com el Nosferatu, el personatge de Murnau que va inaugurar el gènere del terror.

Aquesta pel·lícula, precisament, la podreu veure en pantalla grossa l’endemà de la xerrada. Just fa cent anys de l’estrena de Nosferatu (03/11 – 19:00 h), obra clau de l’expressionisme alemany i paradigma del cinema de terror. La projecció s’acompanya de música en directe amb en Sergi Sirvent al piano i teclats i en Martí Serra a càrrec del saxo tenor, soprano i baríton.

La setmana següent, el crític Quim Casas exposa La doble cara del monstre (09/11 – 18:30 h). En aquesta segona conversa, detalla com en moments socials i polítics convulsos dels Estats Units d’Amèrica com la Gran Depressió, la fòbia anticomunista o el perill nuclear van sorgir films emblemàtics, com a forma d’expressió d’angoixes i pors de la societat americana.

L’endemà, la pel·lícula Invasion of the body snatchers (10/11 – 19:00 h, VOSE) il·lustrarà perfectament aquesta tesi. Dirigida per Don Siegel l’any 1956, és un clàssic del gènere de terror i de la ciència-ficció de l’època, on la paranoia anticomunista estava al seu punt més àlgid. El film, traduït com a La invasió dels lladres de cossos, narra la invasió extraterrestre amb la intenció de reemplaçar la raça humana amb rèpliques exactes de cada ésser, però buits de sentiments.

Totes les activitats són gratuïtes, només cal que reserveu entrades des dels enllaços anteriors. Aquí us expliquem com fer la reserva i la devolució, en cas que finalment no poguéssiu venir.

Activitats relacionades