52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Descobriu tots els racons de la Verneda de Sant Martí

CC Sant Martí
Fins al 16/12/2023
  • Divulgació

Aquestes propostes ja han passat

Xerrades sobre la història del barri, sortides i exposicions

El CC Sant Martí i la Societat d’Estudis de la Verneda de Sant Martí (SELAV) continuen explorant el barri. Com cada trimestre, organitzen un seguit de xerrades sobre la història de la Verneda de Sant Martí i diversos aspectes del barri. Per acabar de completar la descoberta, també podeu trepitjar els carrers seguint els itineraris guiats o bé visitar l’exposició del mes d’octubre.


Història general de la Verneda de Sant Martí

Dins del cicle Història general de la Verneda de Sant Martí, que ara es fan a la flamant Biblioteca Gabriel García Márquez, trobem els dos capítols següents: La formació del barri actual (19/09 – 18:30 h) que se centra en el gran creixement urbanístic dels anys 50 i 60, quan els blocs de pisos construïts per als treballadors dels polígons públics i les empreses van substituir les masies i fàbriques de la zona. La segona xerrada, El moviment veïnal: la Verneda lluitadora (21/11 - 18.30 h), es tracta de com el barri, construït sense equipaments, es va organitzar per reivindicar escoles, clavegueram, semàfors... i les llibertats públiques com la recuperació de les tradicions i de la llengua catalanes.


La Verneda de Sant Martí, pam a pam

Si voleu conèixer a fons el barri, no podeu deixar escapar cap de les converses La Verneda de Sant Martí, pam a pam. Cada dilluns, teniu una cita a l’equipament de Sant Martí!

A l'octubre coneixereu La novel·la negra a la Verneda de Sant Martí (02/10 – 19:30 h) per conèixer les novel·les negres, d’autors i autores vernedenques, que situen les seves trames als carrers i places del barri; Atles de la biodiversitat vernedenca (09/10 – 19:30 h) si vols saber quina fauna i flora hi ha a Sant Martí i la seva interrelació; Galícia a la Verneda de Sant Martí (16/10 – 19:30 h). L’Associació Cultural Cova da Serpe i el Festival de Música Galega ens porta la música tradicional, els balls i la gastronomia gallega amb segell vernedenc; El còmic a la Verneda de Sant Martí (23/10 – 19:30 h): sabies que Francisco Ibáñez, el pare de Mortadel·lo i Filemó és un dels vernedencs universals? També parlarem del còmic reivindicatiu de Carlos Azagra & Encarna Revuelta i de les històries de Dani Torrado; L’habitatge a la Verneda de Sant Martí (30/10 – 19:30 h), 'El Sindicat' parla de les vint-i-una mil llars i tres mil cinc-centes que s’estan construïnt

Al mes de novembre hi haurà les xerrades L’Institut Bernat Metge (06/11 - 19.30 h): les celebracions del cinquantè aniversari d’una institució educativa del barri amb origen besonenc, parlem de l’antiga delegació Sant Martí de l’institut Joan d’Àustria i del futur de l’ensenyament secundari; La Verneda de Sant Martí i els barris veïns: Provençals del Poblenou (13/11 - 19.30 h) tracta del barri anomenat Paraguai-Perú, de la frontera de l’autopista, del Poblenou, de Ca l’Isidret, Ca l’Illa i l’esperit fabril del barri; Les restes franquistes a la Verneda de Sant Martí (20/11 - 19.30 h) parlem de la manca de respecte a les lleis de memòria democràtica i de com anar cap a una senyalística memorial, conèixer el passat i no repetir els moments més foscos de la història; Les dones anarquistes vernedenques (27/11 – 19.30 h), dones lluitadores del món llibertari, carrers i places del barri amb nom de dones anarquistes com la Lola Iturbe, una militant que va viure al barri;

Tancarà el cicle La Verneda de Sant Martí, pam a pam les dues xerrades de desembre: Botigues cinquantenàries a la Verneda de Sant Martí (04/12 - 19.30 h) descobrim les botigues que resisteixen des de l’inici del barri: un recorregut pel comerç tradicional, el Sant Martí Eix Comercial: la tasca de promoure les botigues de proximitat; finalment, coneixem la Verneda solidària al Paraguai (11/12 - 19.30 h).


Itineraris

En paral·lel, el centre organitza un seguit d’itineraris guiats per descobrir el barri sobre el terreny, gratuïts i que cal inscriure’s amb anterioritat. També podeu demanar el servei d’audioguies. Sota el nom de Rutabarri, descobrireu: els bars i restaurants de la Verneda de Sant Martí (21/10 – 11.00 h) per conèixer els millors establiments on anar a dinar o de tapes pel barri. Una primera part de tres recorreguts que es faran al llarg del curs; Les dones a la Verneda de Sant Martí (18 i 25/11 – 11.00 h) són dos recorreguts per conèixer la història de les dones amb nom de carrer al barri, coincidint amb el Dia de l’Eliminació de la Violència contra les Dones i Una plaça i una escultura: la palmera de Sant Martí (16/12 – 11.00 h) es fa una passejada per una de les zones amb més personalitat de La Verneda de Sant Martí, amb l’escultura de Richard Serra “El Mur” com a referència.

Exposició Petita història de la Verneda de Sant Martí

SELAV també la responsable de l’exposició Petita història de la Verneda de Sant Martí: com es va fer l’àlbum de cromos que es pot visitar del 10 al 26 d’octubre, una mostra dels dibuixos originals i del “Mapa turístic” d’Azagra & Revuelta. L’exposició recrea com es va fer possible l’àlbum de cromos amb la implicació de les escoles del barri, mestres, infància, comerciants, dibuixants i el Pla de Barris. La inauguració és el dia  10 d’octubre a les 18.30 h.


Tallers

I si amb totes aquestes propostes encara en voleu més, apunteu-vos als tallers d’història del barri que fa CC Sant Martí durant la tardor.

Activitats relacionades