52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Documental del mes: Nosaltres a l’endemà

CC La Casa Elizalde, CC Ateneu Fort Pienc i Auditori Sant Martí
12 i 21/12/2023
  • Cinema

Aquestes propostes ja han passat

Els somnis de cinc adolescents ucraïnesos truncats per la guerra

Andriy, Ruslan, Ilya, Lisa i Lera són cinc adolescents ucraïnesos de Luhansk, una ciutat situada a la regió de Donbàs, la regió històrica de la mineria del carbó. Com qualsevol altre de la seva edat, aspiren a assolir els seus objectius vitals, tot i que viuen enmig de circumstàncies caòtiques incertes que amenacen d’enderrocar els seus somnis.

Amb els combats entre les forces prorusses i el govern ucraïnès de rerefons i l’amenaça d’una invasió russa que es palpa a l’ambient, tots cinc s’obstinen a viure el trànsit cap a la maduresa amb esperança, il·lusió i entusiasme. Volen veure el món, ser lliures i viure aventures. S’imaginen triomfant en la pintura, la fotografia, en l’actuació o convertint-se en magnats d’èxit.

El soroll de bombes i trets no cessa. Tanmateix, la seva vida fa un gir quan reben una oportunitat d'or gràcies a la invitació d’un aventurer ucraïnès per embarcar-se en una expedició increïble a l'Himàlaia. Això els proporciona un sospir d'alleujament i una distracció per escapar de la dura realitat.

We will not fade away (Ucraïna, 2023), dirigit per Alisa Kovalenko (Zaporíjia, Ucraïna, 1987), cobreix uns tres anys de vida dels adolescents i acaba pocs mesos abans de l’inici de la invasió russa el febrer de 2022. Després de l’ocupació de Rússia, la directora va abandonar la sala d'edició i es va unir a una unitat de combat de voluntaris de les Forces Armades d'Ucraïna, destinades a la línia del front a Kíiv i la regió de Khàrkiv. Va lluitar a les trinxeres durant quatre mesos abans de tornar per acabar el documental del mes de desembre.

Kovalenko va estudiar cinema documental a la Universitat Nacional de Teatre, Cinema i Televisió Karpenko-Kary a Kíiv, i a Varsòvia. El seu primer llargmetratge va ser Alisa in Warland (2015), un diari personal a través de la revolució i la guerra a Ucraïna. El seu segon film, Home games (2018) sobre els somnis trencats d'una jove jugadora de futbol professional es va presentar a més de 100 festivals i va ser el primer documental creatiu ucraïnès adquirit per Netflix.

La pel·lícula es va estrenar a la secció Generation 14plus al 73è Festival Internacional de Cinema de Berlín (2023), així com a la secció de documentals creatius al Festival Internacional de Cinema de Ginebra i al Fòrum dels Drets Humans també de 2023.

D’entre tots els espais on es pot veure, el documental del mes de desembre es projecta a la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona a les pantalles del CC La Casa Elizalde (12/12 – 19.00 h), del CC Ateneu Fort Pienc (21/12 – 19.00 h) i de l’Auditori Sant Martí (21/12 – 19.00 h). Podeu reservar entrades gratuïtes des dels enllaços suara esmentats.

Activitats relacionades