52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Documental del mes: Overseas

CC Casa Elizalde i Auditori Sant Martí
15 i 17/12/2020
  • Cinema

Aquestes propostes ja han passat

Les mainaderes i treballadores de la llar que exporten les Filipines

El producte interior brut de les Filipines no seria el mateix sense l'aportació econòmica que envien cada mes les mainaderes i treballadores de la llar que fan feina a l'estranger. Actualment, es calcula que uns onze milions de filipins viuen a l'estranger, aproximadament un deu per cent de la població, i que cada any més d'un milió de persones abandonen el país per anar-se'n a treballar fora.

Les arrels d'aquesta gran emigració cal buscar-les en la colonització occidental. Després que Espanya entregués la sobirania als Estats Units d'Amèrica i la guerra que això va generar, les Filipines van patir una onada de malalties. Els EUA van reclutar la població local per exercir d'infermeres, sobretot dones. La Segona Guerra Mundial va donar un segon impuls a aquesta formació, al servei d'EUA, amb el qual es va iniciar un programa d'estudis i feina a Amèrica.

Als anys setanta, els problemes econòmics de la dictadura de Ferdinand Marcos i la demanda de mà d'obra barata a l'Orient Mitjà per l'auge del petroli va provocar encara més l'emigració de la població. Aquesta política s'ha mantingut fins al dia d'avui, on les remeses superen la inversió estrangera com a font de divises del país, sobretot provinents de les treballadores de les llars de tot el món.

Overseas, el documental del mes de desembre, dirigit per la cinematògrafa Sung-A Yoon, segueix l'etapa de formació d'un grup de dones filipines que es preparen per marxar a treballar a l'estranger com a cuidadores d'infants o domèstiques. La vida que els espera no és fàcil, sobretot perquè la majoria dels contractes laborals, les obliguen a passar anys sense poder veure ni als fills ni a la família. A més del tracte denigrant que reben en moltes ocasions o de les condicions d'explotació laboral i agressions de tota mena.

La mirada de la directora Sung-A Yoon, barreja d'humor negre i denuncia social, posa en evidència una forma encoberta d'esclavitud moderna. Una història commovedora que mostra la determinació d'unes dones valentes, que s'agermanen sense perdre el sentit de l'humor, i que comparteixen estratègies per afrontar el futur amb fermesa.

Podreu descobrir la història d'Overseas al CC Casa Elizalde (15/12 – en línia) i a l'Auditori Sant Martí (17/12 – 19.00 h). Les projeccions del documental del mes al CC Ateneu Fort Pienc es reprendran al gener.

Activitats relacionades