52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

El talent creatiu jove, aliat de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona

Xarxa de Centres Cívics de Barcelona
Enter l'octubre de 2023 i gener de 2024
  • Art i exposicions

Elisava, Facultat de Disseny i Enginyeria de Barcelona, desenvolupa un projecte de diagnosi i millora dels centres cívics

Alumnes de l’assignatura Context i usuari del Grau en Disseny i Innovació d'Elisava i amb l’objectiu de generar un impacte directe a la ciutat, han passat de la teoria a la pràctica a la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona.

La matèria, que és compartida en les especialitzacions de disseny gràfic, producte, espais i experiències interactives, és una aproximació sociològica al disseny. Si en cursos anteriors l’àmbit d’estudi ha estat la xarxa de mercats o de les biblioteques de Barcelona, en aquesta ocasió calia respondre al repte de com atraure un públic més jove i divers als centres cívics i com fer l’experiència de l’usuari més acollidora.

La mirada fresca de cada grup d’estudiants de disseny s’ha concentrat en un centre cívic diferent tot proposant idees de millora en la comunicació general. Seguint metodologies d’anàlisi i eines etnogràfiques per a l’observació com enquestes pels barris o accions directes a l’equipament estudiat, alguns grups han suggerit nous sistemes de senyalització a l’entorn per conduir la mirada cap al centre, d’altres han suggerit reformar l’entrada per fer-la més atractiva visualment, mentre que algun altre grup s’ha centrat en una nova senyalística interior o bé en el disseny de l’espai. Fins i tot s’ha recomanat crear una nova estètica dels cartells publicitaris del centre.

És el cas de l’estudi del CC Urgell, per exemple, on s’arriba a la conclusió de fer una intervenció d’art òptic a tres espais de l’edifici: la paret exterior, el vestíbul i el passadís que comunica amb els jardins interiors d’Ermessenda de Carcassona.

Al CC Teixonera es proposa la millora de la visibilitat i el coneixement del centre dissenyant una cartelleria nova que reculli la veu de veïns i veïnes del barri.

En el cas del CC Vallvidrera – Vázquez Montalbán s’habilita una sala, actualment sense un ús concret, com a punt de trobada i d’intercanvi del públic més jove.

Els resultats de l’estudi, que es va iniciar a l’octubre i on van participar vora 180 alumnes, es van presentar al mes de gener, després de tres mesos de feina.

Activitats relacionades