52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Fet aquí, fet per nosaltres: el cinema de Bigas Luna

CC La Casa del Rellotge
11/04, 09/05 i 13/06/2024
  • Cinema

És el cicle de cinefòrum del CC Casa del Rellotge

De fa ja uns mesos, el CC Casa del Rellotge programa el cicle cinematogràfic Fet aquí, fet per nosaltres. El cinefòrum, conduït per l’amant del cinema i "homenot" històric del barri, Paco Marín Andreu, projecta primer una pel·lícula de cinema proper i s’acompanya d’un col·loqui amb una persona relacionada amb el film.

Si a la primera edició es van poder veure llargmetratges filmats a la Marina i més endavant el cinema d’Antonio Isasi-Isasmendi, Josep Maria Forn, Francesc Betriu, Francesc Rovira Beleta o José Antonio de Loma, aquesta primavera es dedica al cineasta Bigas Luna.

Josep Joan Bigas i Luna (Barcelona, 1946 - la Riera de Gaià, 2013), director i guionista, va començar la seva relació amb el cinema als anys 1970. Els seus films reflecteixen un món multicultural o cosmopolita sovint contrastats per entorns precaris i estan dotats d’un segell personal i elements comuns com són l’erotisme, moltes vegades relacionat amb la gastronomia. Ariadna Gil, Jordi Mollà o Biel Duran són alguns dels actors que Bigas Luna va donar una primera oportunitat.

Aquestes són les pel·lícules que formaran part del cicle en les quals, Paco Marín ha participat com a directora de fotografia, les tres primeres filmades pel director homenatjat:

Bilbao
11/04 – 18.00 h
Leo, un psicòpata, sent fascinació per Bilbao, una ballarina de striptease que per arribar a final de mes exerceix com a prostituta. Leo la segueix dia i nit, n’estudia els moviments i acaba per raptar-la, com si fos un objecte per a la seva col·lecció eròtica. Una història d'amor i possessió rodada l’any 1978 i que va donar cert prestigi internacional al cineasta quan la pel·lícula va ser seleccionada al Festival Internacional de Cinema de Canes.

Caniche
09/05 – 18.00 h
Els germans Bernardo i Eloisa viuen un xalet atrotinat, tot el que queda de la seva antiga riquesa. Mentre esperen que la seva tia Lina se’n vagi aviat a l’altre barri per heretar-ne la fortuna, es dediquen a una existència morbosa, lliurats a les seves obsessions i manies. Amb l’afany de dissimular les penúries, viuen per sobre de les seves possibilitats amb la companyia d’en Dany, un gos caniche. Va ser rodada l’any 1979.

Tatuatge
13/06 – 18.00 h
Filmada el 1976, però estrenada l’any 1979, es basa en Tatuaje el llibre de Manuel Vázquez Montalbán protagonitzat pel famós detectiu Pepe Carvalho. En una platja de Barcelona apareix un cadàver sense identificar que té un tatuatge al braç que diu "He nascut per revolucionar l’infern". Carvalho es mou entre els baixos fons de Barcelona i els canals d’Amsterdam per trobar el nom del mort.

 
Fotografia: Eduard Olivella. Bigas Luna durant el rodatge de la pel·lícula "Jamón, jamón" (1991).

Activitats relacionades