52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
Mirant el cel des del CC Vil·la Urània
Activitats astronòmiques del trimestre al centre del Farró
El CC Vil·la Urània dedica una de les branques de la programació a la divulgació de l’astronomia, seguint les últimes voluntats del científic Josep Comas i Solà, que va llegar la finca a l’Ajuntament a condició que es convertís en un espai per a l’aprenentatge.
Xerrades, tallers, observacions, itineraris... l’agenda de primavera és curulla de propostes que toquen un ventall ben ampli de temes. Des de la Visita guiada a l’espai (25/04 - 17.30 h) d'aquest il·lustre astrònom i divulgador científic barceloní fins a l’Observació astronòmica de maig (09/05 – 19.30 h i una segona a les 20.30 h) amb el telescopi des de la terrassa de Vil·la Urània, passant pel taller Un passeig virtual per la galàxia (14/05 – 18.00 h) gràcies a unes ulleres de Realitat Virtual, hi ha propostes per a tothom!
Pel que fa a les converses, hi trobem Un sol femení, una lluna masculina. Aborígens australians, els primers astrònoms (28/04 – 18.00 h) de l’historiador científic Carles Puig al voltant de com aquest grup va saber vincular els estels amb els canvis climàtics i cicles naturals mitjançant calendaris de transmissió oral.
Es parlarà, també, sobre com es genera el camp magnètic als planetes, sobre el fenomen conegut com a dinamo i el mecanisme de convenció a la xerrada Magnetisme planetari (30/04 – 18.00 h) a càrrec d’Albert Elias, físic, doctorand a l’ICE-CSIC.
Per altra banda, l’astrònoma amateur i tècnica de l'Agrupació Astronòmica de Sabadell Montse Ribell donarà a conèixer la Contribució de les dones a la història de l’astronomia (07/05 – 18.00 h) destacant noms com Hipàtia d'Alexandria o Mariona Badenas.
Encarant el mes de juny, el doctor Emili Elizalde, cap de la Divisió de Física Teòrica i Cosmologia de l'ICE/CSIC farà una Breu història del Cosmos i els possibles multiversos (04/06 – 18.00 h) sobre com el coneixement sobre l’Univers dels darrers cent anys ha canviat el concepte que se’n tenia i que fins i tot s’especula sobre la possibilitat que no sigui l’únic que existeix.
Com sona el cel? (16/06 – 18.00 h) és l’última proposta del trimestre, a cavall entre una conversa i un concert. El duet Hierospháneia, format pel músic i informàtic Xavier de Palau i l’astrònom i divulgador Rafael Balaguer, proposen un viatge sonor immersiu per l’Univers amb temes musicals obtinguts directament d’estrelles i planetes.
Consulteu la resta de l’agenda de divulgació científica, de l’Aula ambiental, els tallers relacionats així com els itineraris científics del centre al seu web.
Activitats relacionades
-
Per primera vegada, es van concedir dos premis Mostra’T ex aequo
On:CC Parc SandaruQuan:13/12/2024 -
Nova edició del cicle d'ecologia i medi ambient al CC El Coll – La Bruguera
On:CC El Coll - La BrugueraQuan:Del 02 al 31/05/2025 -
El CC Albareda viu la música des de moltes perspectives
On:CC AlbaredaQuan:07, 14, 15 i 22/05/2025