52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Off the map

CC Can Basté
Fins al 28/03/2020
 • Fotografia

La fotoperiodista Hanna Jarzabek retrata Transnístria

Com es viu en un lloc que no existeix en cap mapa del món? Quin és el preu que es paga per ser un pària dins de la Comunitat Internacional? Aquestes preguntes van servir com a punt de partida a la fotògrafa polonesa Hanna Jarzabek per al projecte Between East & West (Entre l'est i l'oest). Transnístria és el primer capítol d'una sèrie que continuarà amb el testimoni de la població d'Abkhàzia, Ossètia del Sud i Nagorno Karabakh.

Des que la Unió Soviètica va col·lapsar als anys 1990-1991, algunes de les antigues repúbliques van esdevenir nous estats tot recuperant la seva identitat nacional i fomentant les llengües pròpies. Minories dins d'aquests nous països van declarar la independència, tot i que no han estat reconegudes oficialment. És el cas de Moldàvia i la seva regió de Transnístria, situada entre el riu Dniester i Ucraïna.

Transnístria, de majoria russòfona, actualment té totes les característiques d'un estat com són govern, moneda, bandera, passaport, fronteres i forces armades. Però de portes enfora no gaudeix del reconeixement oficial. Regida per una petita oligarquia i situada en aquests llimbs legals, la situació propicia l'aparició de negocis dubtosos i opacs i una pobresa i desigualtat creixents. Tot i rebre el suport econòmic de Rússia, l'aïllament i l'alt nivell d'atur empenyen la població a emigrar. Gairebé tres dècades després, Jarzabek aborda la situació entrevistant la població.

Nascuda a Polònia l'any 1976, Hanna Jarzabek va cursar un màster de ciències polítiques a la Universitat de Ginebra i posteriorment va treballar en informes per a l'ONU. Mentre viatjava per Gaza, Iran i les Filipines amb una càmera al coll, va acabar per decantar-se per la fotografia. Des del 2008 treballa com a fotoperiodista, publicant en nombrosos diaris i revistes i essent guardonada en diverses ocasions. Darrerament ha començat a investigar la construcció de la identitat nacional a les regions postsoviètiques després de la caiguda de la Unió Soviètica. Off the map és el projecte que retrata la vida quotidiana d'aquestes regions.

Fins al 28 de març de 2020, el CC Can Basté exposa la mostra Off the map. La inauguració tindrà lloc el 13 de febrer a les 20.00 h a la Sala Cava. L'entrada és lliure i gratuïta i podeu visitar l'exposició en l'horari habitual d'obertura del centre.

Les fotografies són de la Hanna Jarzabek.

 

Activitats relacionades

 • Disbauxa i xerinola amb la reina Belluga i el rei Tòtil Tocatdelala

  On:
  Diversos centres cívics
  Quan:
  Del 20 al 26/02/2020
 • Tres clàssics del cinema animen la Setmana de novel·la negra de Barcelona

  On:
  CC Ateneu Fort Pienc
  Quan:
  30/01, 01, 06, 07, 08, 13, 15, 22 i 29/02/2020
 • Es reprèn el cicle ReGenera’T al CC Pati Llimona, dedicant el trimestre a les dones

  On:
  CC Pati Llimona
  Quan:
  24, 27/01, 18,24/02, 24 i 26/03/2020