52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Paul Newman, una vida dedicada al cinema

CC Ateneu Fort Pienc
09, 16 i 23/05/2019
  • Cinema

Tres films significatius en la trajectòria d’aquest gran actor

Des del seu primer paper cinematogràfic l’any 1954 i fins a la darrera aparició a la gran pantalla l’any 2002, Paul Newman ha participat en una seixantena de films i ha deixat a la posteritat grans pel·lícules com La gata sobre el teulat de zinc, Exodus, Cortina esquinçada, El cop o El color dels diners.

El cicle que programa el CC Ateneu Fort Pienc vol ser un recorregut per la trajectòria d’un dels actors que, lluny de treure profit de la inqüestionable bellesa del seu físic, va decidir donar vida a personatges complexos i variats, donant ales a les capacitats interpretatives que li van valer un premi Oscar al millor actor l’any 1986, entre múltiples nominacions i guardons a diversos festivals de cinema. La varietat de rols a les pantalles, així com una incessant activitat en favor dels drets civils i obres humanitàries, van convertir-lo en una de les icones del cinema i ser considerat una de les últimes llegendes del Hollywood daurat.
 
 
El buscavidas
09/05 – 19.30 h
Dirigida per Robert Rossen l’any 1961 i basada en la novel·la The Hustler escrita per Walter Tevis, porta a la pantalla la vida de l’Eddie “El ràpid” Felson, en un dels retrats més amargs de la figura del perdedor que s’ha rodat mai. Un jove i arrogant estafador que freqüenta les sales de billar de mig país amb l’objectiu de plomar a qui se li posi per davant, mentre somia vèncer el mític "Gordo de Minnesota" i demostrar que no hi ha ningú millor que ell amb un tac a les mans.
 
 
La leyenda del indomable
16/05 – 19.30 h
Estrenada sis anys després de El buscavidas, Newman protagonitza un altre caràcter mític del cinema, adaptant, en aquesta ocasió, el llibre de Donn Pearce Cool Hand Luke. Dirigida per Stuart Rosenberg, La leyenda del indomable explica la vida d’un jove rebel i impulsiu condemnat a dos anys de presó per destrosses en estat d’embriaguesa. Amb les estrictes normes del presidi, el caràcter indomable del jove pres hi xocarà un cop i un altre, maldant per viure lliure tot i estar tancat físicament.
 
 
Camino a la perdición
23/05 – 19.30 h
Sam Mendes va dirigir, l’any 2002, l’adaptació al cinema de la novel·la gràfica Road to perdition escrita per Max Allan Collins i il·lustrada per Richard Piers Rayner. En l’últim rol a la gran pantalla abans de morir el 2008, Paul Newman encarna el rol de John Rooney, cap de la màfia irlandesa en un drama desenvolupat durant els anys de la gran depressió americana. Un film carregat d’emocions, venjança, redempció, violència i infinita tendresa i amb un elenc difícil d’igualar amb Tom Hanks, Daniel Craig Jennifer Jason Leigh i Jude Law, entre més.
 
 
Com habitualment, les pel·lícules es projecten en format de cinefòrum, amb la col·laboració del professor del taller d’anàlisi cinematogràfic de l’equipament, Enric Ros. Si voleu assistir a les projeccions, cal que reserveu l’entrada gratuïta a partir del dilluns de la setmana corresponent en línia, per correu electrònic o bé per telèfon al 932 327 827.

Activitats relacionades