52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!

Petit Cineclub: Tony, Shelley i la llanterna màgica

Diversos centres civics
09, 10, 13, 16, 17, 18, 21 i 24/02/2024
  • Cinema

Una història commovedora sobre l'amistat

Des que va néixer, en Tony té una característica única: brilla per si sol. Sobreprotegit pels seus pares, no surt gaire de casa, on es queda amagat sota un refugi de mantes i coixins mentre somia tenir algú amb qui jugar. Uns dies abans de Nadal, l’edifici rep una nova inquilina, la misteriosa Shelley.

Ell la deixa entrar en el seu món fantàstic del refugi i ella li ensenya una llanterna meravellosa que crea imatges increïbles i mons màgics que només poden veure ells dos. Plegats buscaran l’origen dels misteriosos fils de foscor que drenen la llum del sol de l’edifici on viuen.

Durant el mes de febrer, les pantalles del Petit Cineclub, el circuit familiar de cinema integrat dins del Barcelona Districte Cultural (BDC), tornen a il·luminar-se amb el llargmetratge d’animació Tony, Shelley i la llanterna màgica.

El film d’animació txeco-hongarès, Tonda, Slávka a kouzelné světlo en txec, s’ha fet seguint la tècnica de l’stop-motion. Aquest procediment, tant tradicional com laboriós, capta l’essència del moviment a través de la successió de moltes fotografies dels personatges en escenaris dissenyats meticulosament. En aquesta pel·lícula, els personatges són ninots i els escenaris són maquetes manufacturades artesanalment. Cada detall pren vida mitjançant el treball pacient i detallista de l’equip d’animació, que dóna vida als personatges capturant cada gest i l’expressió en un fotograma.

Pel director del film, el txec Filip Pošivač, les pel·lícules d’animació sempre han estat una cosa màgica i de ben petit ja es quedava fascinat per les animacions del cineasta i artista visual txecoeslovac Jiří Trnka. Segurament, això ha influït en la tria per filmar la seva primera incursió en el cinema de llarg metratge. Pošivač no és un desconegut total per al públic del Petit Cineclub. En la desena edició del BDC es va projectar el seu curt A l’aigua dins el programa El cargol i la balena. L’obra de Pošivač entronca amb la llarga tradició de cinema animat de l’antiga Txecoslovàquia, com el famós il·lustrador i animador Zdeněk Miler de qui vam projectar Les aventures del petit talp l’any 2019, també dins del Petit Cineclub de la 5a edició del BDC.

El film que es pot veure durant del mes de febrer adapta el llibre homònim de Jana Šrámková, una de les figures més destacades de la literatura txeca dels últims anys que escriu novel·les i contes infantils com Tony, Shelly i la llanterna màgica, il·lustrat precisament per Pošivač. El duet repeteix l’experiència després de col·laborat en un llibre anterior, Kuba Tuba Tatubahn (2015). Šrámková és també la guionista de la pel·lícula.

Estrenada l’any 2023, Tony, Shelley i la llanterna màgica ja ha recollit premis al Festival de Cinema de Sitges, al Meu Primer Festival de Cinema i al Festival d’Annecy. La pel·lícula plena de llum, màgia i misteris té una durada de 80 minuts i és adequada per a públic a partir de sis anys.

A la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona, el primer Petit Cineclub es pot veure al CC Cotxeres Borrell (09/02 – 18.00 h), CC Matas i Ramis (10/02 – 11.30 h), CC del Besòs i el Maresme (13/02 – 17.30 h), CC Vil·la Urània (16/02 – 17.30 h), CC Bon Pastor (16/02 – 17.30 h), CC Joan Oliver – Pere Quart (16/02 – 18.00 h), CC Urgell (17/02 – 17.00 h), CC Can Clariana Cultural (17/02 – 17.30 h), CC Teixonera (18/02 – 12.00 h), CC Casa del Rellotge (Sala Maremar, 18/02 – 12.00 h), Auditori Sant Martí (18/02 – 12.00 h), CC La Sedeta (21/02 – 17.30 h), CC Zona Nord (21/02 – 17.30 h) i CC Casa Groga (24/02 – 11.30 h).

Les entrades gratuïtes es poden reservar des dels enllaços anteriors. En cas de no poder venir, retorneu-les per tal que altres persones puguin accedir a la sessió de cinema.

Activitats relacionades