52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
Què en sabeu, del CC Casinet d'Hostafrancs?
Fem memòria dels primers equipaments de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona
La fàbrica de la cultura
Les fàbriques que durant el segle XIX van deixar Barcelona per anar a buscar espais més amplis on instal·lar maquinàries modernes van anar a parar a municipis veïns com el de Sants. Aquí va néixer una gran indústria tèxtil, l’Espanya Industrial, situada on avui hi ha el parc del mateix nom. L’antic menjador i zona recreativa dels treballadors s’ha convertit avui en el CC Casinet d’Hostafrancs, una «fàbrica» que ja no produeix teixits sinó cultura.
Una fàbrica molt moderna
L’any 1848, la família Muntades, que tenia una indústria cotonera al carrer de la Riereta, va traslladar les seves instal·lacions a un municipi veí: Sants. El nou emplaçament era un antic prat d’indianes situat a la vora de la riera de Magòria, a tocar de la carretera de Madrid (avui carrer de Sants), amb bona comunicació amb el port i aigua abundant. L’aigua era un element imprescindible per fer funcionar les noves màquines de vapor de la fàbrica. L’any 1853 la fàbrica ja funcionava a ple rendiment, i el 1880 ja tenia 2.500 treballadors. Era una de les factories més modernes de les que es dedicaven al filat, teixit i estampat de cotó.
L'Espanya Industrial s'electrifica
El 1914 va arribar l’electricitat a la fàbrica i l’Espanya Industrial SA, que fins aleshores s’havia conegut popularment com «el Vapor Nou», es va convertir en la tèxtil cotonera més important de Sants i pràcticament del país. A l’Espanya Industrial hi havia tants treballadors que el 1948 s’hi va construir un menjador i un espai destinat a l’esbarjo per als empleats. Era l’edifici conegut com «El Casinet». L’Espanya Industrial va estar en funcionament fins l’any 1969, quan l’empresa va traslladar la producció a Mollet del Vallès. En aquell moment va agafar embranzida un pla urbanístic que pretenia edificar un conjunt d’habitatges d’alta densitat al solar de la fàbrica.
Mobilitzacions veïnals
Veïnat i entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta es van mobilitzar als anys setanta contra aquest pla urbanístic i van reclamar insistentment usos socials per als terrenys de l’antiga indústria. El 1979 l’Ajuntament de Barcelona va comprar els terrenys de la fàbrica i el 1981 va començar a enderrocar-la, conservant-ne, però, alguns edificis, entre ells el Casinet i la Casa del Mig, on vivien els Muntades, propietaris de l’empresa. El 1982 les instal·lacions del Casinet ja s’estaven utilitzant com a centre cívic i tres anys més tard, el 1985, ja s’havia construït un conjunt d’habitatges i s’inaugurava el gran parc de l’Espanya Industrial.
Una referència pel veïnat
Des del 1997, el CC Casinet d’Hostafrancs forma part, juntament amb el CC Cotxeres de Sants, d’un projecte cogestionat pel Districte de Sants- Montjuïc i el Secretariat d’Entitats de Sants, Hostafrancs i la Bordeta. Entre altres equipaments, el centre cívic compta amb un escenari, el teatre del Casinet, que utilitzen col·lectius com ara la Companyia Juvenil de Ballet Clàssic de Catalunya i altres entitats i associacions del barri i de la resta de la ciutat. Espectacles infantils i cicles musicals com els Vermut Jazz, a més de tallers i activitats de tota mena, són algunes de les propostes d’un espai que s’ha convertit en una referència sociocultural per als habitants del barri..
Activitats relacionades
-
Puccini, Verdi, Wagner, Xostakóvitx i altres compositors protagonitzen la tardor
On:CC Casa Golferics, CC Casa Orlandai, CC Cotxeres Borrell, CC La Casa Elizalde i CC Pere PrunaQuan:19, 26/09, 17, 21, 30/10, 06, 07, 20, 21, 23, 25/11, 04, 12 i 19/12/09/2024 -
S'hi documenten les dades per equipaments, districtes i diversos indicadors
On:Xarxa de Centres Cívics de BarcelonaQuan:2024 -
Aquí trobareu tots els perfils de Facebook, X, Instagram i YouTube
On:Xarxa dels Centres Cívics de BarcelonaQuan:Tot l'any