52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
52 centres cívics amb propostes culturals que no et pots perdre!
Què en sabeu, del CC Sant Andreu?
Fem memòria dels primers equipaments de la Xarxa de Centres Cívics de Barcelona
El tramvia de l’art
La industrialització de Sant Andreu de Palomar va portar a l’antic municipi tot de fàbriques, entre elles una de tèxtil que va acabar transformada en cotxera del primer tramvia interurbà de vapor de Catalunya. Avui, metro i autobús han agafat el relleu de tramvies i troleibusos, però a l’edifici del Centre Cívic segueixen «transportant» els veïns i veïnes del barri als territoris més nous del món de la creació, sigui en el camp de les arts plàstiques o el de les arts escèniques.
Una fàbrica tèxtil
Durant el segle xix, Sant Andreu de Palomar es va anar transformant i va passar de ser un municipi agrícola a una zona industrial. Grans fàbriques com ara El Vapor de Fil (després Fabra i Coats), la Industrial Harinera Barcelonesa o La Maquinista Terrestre i Marítima es van instal·lar a Sant Andreu i en van canviar la fesomia. Fins al 1874, a l’espai que ocupa avui el CC Sant Andreu hi havia una fàbrica tèxtil: Can Balcells.
El tramvia de foc
Però, a partir del 1877, Can Balcells va deixar de ser una fàbrica i es va transformar en cotxera i taller de reparació del primer tramvia interurbà de vapor de tot Catalunya: l’anomenat tramvia de foc. Dels tramvies de tracció animal s’havia passat al vapor i la línia, que unia l’Arc de Triomf amb el carrer Gran de Sant Andreu, va ser tot un èxit. Els plànols de l’època mostren com, en aquells temps, els tramvies circulaven... per dins l’edifici! Els temps i els transports van anar evolucionant, però les cotxeres de Sant Andreu seguien sent importants. A la dècada de 1940 ja hi havia autobusos de gasoil, però la manca de combustible va impulsar els troleibusos, és a dir, autobusos amb motor elèctric. Les cotxeres de Sant Andreu van esdevenir un centre de transformació de vehicles a la nova tecnologia, motiu pel qual se les coneixia com «El Transformador», un nom que després va heretar el centre cívic.
Del transport a la cultura
Als anys seixanta van desaparèixer els troleibusos, i el 1979 l’Ajuntament va pactar amb Transports de Barcelona la conversió de l’edifici en un local cultural. El 1982 naixia el Centre Cultural de les Cotxeres de Sant Andreu i dos anys després començaven les obres per convertir l’edifici en un centre cívic de manera definitiva. Amb una llarga trajectòria, el CC Sant Andreu ofereix activitats molt variades per a totes les edats. Tot i això, compta amb programes especialment destacats, entre els quals sobresurt Sant Andreu Contemporani, dedicat al foment de l’art emergent mitjançant el Concurs d’Arts Visuals Premi Miquel Casablancas o programes de residència en col·laboració amb la Fabra i Coats – Fàbrica de Creació.
Teatre i dansa
El centre també té un grup de teatre amateur que reuneix actors, directors, escenògrafs i tècnics, que ofereixen una programació estable d’arts escèniques. A més, organitza activitats de temàtica diversa, per exemple les que formen part del programa Sant Andreu balla swing!, que inclou tallers, ballades i concerts.
Activitats relacionades
-
Aquí trobareu tots els perfils de Facebook, X, Instagram i YouTube
On:Xarxa dels Centres Cívics de BarcelonaQuan:Tot l'any -
Aprendre i compartir experiències sobre la criança
On:CC Torre LlobetaQuan:Cada dijous fins al mes de juny de 2024 -
Un parell de propostes per a la mainada
On:CC Pere PrunaQuan:27/12/2024 i 03/01/2025